Food & Drinks

Waarom een scherp mes je eten lekkerder maakt

scherp-mes-lekkerder-eten

Je hebt een aantal dingen altijd nodig bij het koken en 1 daarvan is natuurlijk een mes. Of liever nog verschillende messen voor verschillende technieken. Maar als je mes niet scherp is, is dat niet alleen lastig met snijden, maar heeft het ook invloed op de smaak van je eten. Dat klinkt misschien gek maar hier leggen we je uit waarom het belangrijk is om je mes altijd scherp te houden.

De invloed van een scherp mes op je eten

Natuurlijk hangt de smaak van je eten af van de kwaliteit van je ingrediënten. ook de temperatuur en de bereidingswijze zijn belangrijk. Als je blokjes snijdt van je groente zoals een komkommer of wortel smaakt dit weer anders dan dat je dunne plakjes snijdt. Maar ook de snijtechniek is belangrijk om smaak te maken aan je eten.

Groente, fruit en kruiden zijn levende producten die nadat ze geplukt zijn vaak nog verder rijpen of veranderen. Met snijden maak je ook een soort wond waarop dit invloed heeft. Zo gaat er bijvoorbeeld vocht verloren als je tomaten snijdt. Hoe scherper je mes hoe kleiner de schade is. En waardoor de smaak dus het beste bewaard blijft. Dat zie je bijvoorbeeld extra goed als je sashimi maakt. Dit kan eigenlijk alleen goed gedaan worden met een glad, scherp mes dat gemakkelijk door de vis snijdt.

waarom-mes-scherp-moet-zijn

Wat heeft het effect van een bot mes op het snijden

Een bot mes snijdt niet makkelijk door de ingrediënten waardoor je het eigenlijk meer kneust dat snijdt. Daardoor komen er al allemaal aroma’s en sappen vrij die belangrijk zijn voor de smaak. Dat zie je zeker bij tomaten of uien. Ook als je vis snijdt met een bot mes wordt de structuur ruw waardoor bijvoorbeeld sojasaus er meer indringt en het de smaak overneemt van de vissmaak.

Bovendien kost het snijden je natuurlijk veel meer tijd. Daardoor liggen je ingrediënten langer buiten de koeling wat ook weer invloed heeft op de smaak. Bovendien is het snijden met scherpe messen veiliger. Klinkt misschien gek maar je snijdt makkelijker door het ingrediënt waardoor je niet zo snel uitschiet. Al met al genoeg redenen om je messen dus scherp te houden.

scherpe-messen-snijden-beter

Hoe houd je je mes dan scherp

Voor iedere snijtechniek een mes is natuurlijk fijn, Maar als je begint met de aanschaf is een goed koksmes al voldoende om mee te starten. Daar kun je vrijwel alles goed mee snijden. Daarna is een kleiner mes fijn om aan te schaffen. En een goed broodmes met kartels is natuurlijk geen verkeerde aanschaf.

Als laatste een groentemes met ronde punt en je kunt alle kanten uit. Met een aanzetstaal kun je je messen scherp houden. Hoe je dat doet kun je zien op meesterslijpers.nl. En als je dit te eng of lastig vindt zijn er nog genoeg slijpers te vinden die het voor je kunnen doen.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!