Living

Schimmel en condens bij je raam? Zo voorkom én verwijder je deze narigheid

schimmel-condens-raam-voorkomen-verwijderen
Foto: Freepik

Nu het steeds kouder wordt en de verwarming onze beste vriend is, zien we regelmatig condens op de ramen verschijnen. Het temperatuurverschil tussen buiten- en binnen wordt steeds groter. Waar condens is, komt na een tijdje ook schimmel om de hoek kijken. En dat is natuurlijk het laatste wat we willen. Benieuwd hoe je schimmel kan voorkomen en verwijderen? Womanly zocht het voor je uit. 

Schimmel op de kozijnen tijdens de koude dagen

Allereerst willen we natuurlijk weten hoe die vieze schimmel ontstaat. Het kan overal voorkomen, maar meestal zie je deze narigheid rondom je ramen. En dan hoef je niet eens enkel glas te hebben, want zelfs de huizen met dubbel glas zijn soms aan de beurt. Hoe dit komt? Waterdamp condenseert op en rondom je kozijnen en dat is vooral in de vroege morgen goed te zien. Houd je de ramen niet droog? Dan heb je dikke vette kans op zwarte schimmelplekken rond je kozijn of bij de vensterbank.

Een klein beetje condens is geen probleem, maar wanneer de kozijnen volledig zijn beslaan kan dit weleens een dilemmaatje zijn. Het is namelijk niet alleen slecht voor je houtwerk is, maar het is ook niet goed voor je gezondheid.  Voordat je schimmel gaat verwijderen is het natuurlijk belangrijk om de oorzaak te weten. Eigenlijk kan het alleen op vochtige plekken ontstaan. Natuurlijk wil je er zo snel mogelijk vanaf. Hoe je dat doet? Lees snel verder om daarachter te komen.

schimmel-condens-vochtig

Weg met die condens en schimmel

Met een oud huis is het verstandig om te kijken naar de isolatie van je woning. Zoals je, je kan voorstellen zijn deze woningen wellicht niet zo goed geïsoleerd als nieuwbouwhuizen. Wanneer je nog meer ellende hebt zoals houtrot, tochtgaten en onregelmatigheden in het kitwerk, dan moet je dit volgens Max Vandaag zo snel mogelijk verhelpen.

Allereerst is het belangrijk om je huis goed te ventileren. Zet alle ramen in de ochtend lekker open voordat je de kachel aanzet. Het is misschien eventjes fris, maar dan krijg je meteen een goede wake-up call. Je voorkomt trouwens ook die vervelende zilvervisje die mega veel van vocht houden. Benieuwd hoe vochtig jouw huis is? Een hygrometer kan de luchtvochtigheid nauwkeurig aangeven, zodat je weet hoe het daarmee gesteld is. Als het onder de 60 procent is, zit je helemaal goed.

schimmel-raam-voorkomen

Hardnekkig boenen met allesreiniger

Een snelle oplossing om de schimmel op je kozijn met een glad oppervlak te verwijderen is met allesreiniger. Is de schimmel op je kozijn ontstaan? Dan ben je er toch wat meer tijd aan kwijt.  Een soda-oplossing of chloorwater is dan alles wat je nodig hebt.

Uiteraard zijn er ook schimmelreinigers in de winkel te koop. Wel is het belangrijk om dan een vochtige doek of spons erbij te pakken. Als je een droge doek gebruikt, blijven er schimmelsporen achter en dat kan weer vervelende luchtwegklachten veroorzaken.