schoonmaakazijn: wat je allemaal kan doen met dit wondermiddeltje
-
Aline de Jong
- •
- Living
- •
- •

Azijn is natuurlijk lekker in dressings. Maar je kunt er ook prima mee schoonmaken. Bovendien heb je naast “gewone” azijn ook nog schoonmaakazijn. En, zoals de naam al aangeeft, is deze gemaakt voor schoonmaken. En niet om bij je eten te gebruiken. Natuurlijk hebben ze allebei de zure geur, maar het werkt wel iets anders. Waar je het allemaal voor kunt gebruiken leggen we je hierbij uit.
Wat is het verschil tussen alle azijnsoorten?
Je hebt heel veel soorten azijn. Natuurazijn, witte wijnazijn, kruidenazijn, appelazijn, schoonmaakazijn en ga zo maar door. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen de natuurazijn en schoonmaakazijn. En dat is eigenlijk wat de namen al aangeeft: natuurazijn is echt voor consumptie en schoonmaakazijn is een chemisch middel. Deze kun je dus echt niet gebruiken voor consumptie. Dit is echt alleen te gebruiken voor schoonmaken.
In schoonmaakazijn wordt maar liefst twee keer zoveel azijnzuur gebruikt als bij gewone azijn. En het kan ook nog methanol bevatten. En daar word je echt niet lekker van. Schoonmaakazijn is een echt reinigingsmiddel dat je voor heel veel dingen kunt gebruiken. Het neutraliseert heel veel vieze geurtjes en werkt goed tegen kalkaanslag en tegen vetvlekken. Maar er is nog veel meer waar je het voor kunt gebruiken.
Ontkalken met azijn
De azijn is een super ontkalker. Je douchekop bijvoorbeeld krijg je er schoon mee. Daarvoor vult je een zakje met azijn en knoopt deze vast aan de douchekop. Zorg ervoor dat die helemaal in het azijn zit. Laat een nachtje intrekken en spoel met water af. Ook je koffiezetapparaat ontkalk je zo. Gelijke delen azijn en water in het watercompartiment en laten doorlopen. Daarna nogmaals met schoon water door laten lopen en de kalk is verdwenen. Dit werkt ook bij de waterkoker.
Ook erg handig in de keuken
Plaats een schaaltje met azijn, water en afwasmiddel in de magnetron en zet 3 minuten op 900m watt. Maak de oven schoon met keukenpapier of een microvezeldoekje. Goed tegen al het vet. Ook je aangebrande pan kun je vullen met wat water, aan de kook brengen, beetje azijn erbij en je wrijft zo alle restjes los. En wat dacht je van je houten lepels, want die worden vaak vergeten. Maar af en toe die lepels in een pan water met een scheutje azijn leggen en 20 minuten koken helpt ze van alle bacteriën af. Wel afspoelen en goed laten drogen.
Let op: hier kun je azijn beter niet voor gebruiken
Het ontkalken van je stoomstrijkijzer is geen goed idee. Dat kan zelfs het apparaat stuk maken. Azijn op je houten vloer laat juist de glans verdwijnen. En het azijnzuur in het azijn is heel slecht voor stenen tafelbladen en tegels. Het kan werken bij vetvlekken maar niet voor gras-,ijs- en bloedvlekken. Deze vlekken lossen snel op in stof en azijn werkt daar niet goed op. Dus hou het bij de tips die hierboven staan.