Seksueel overschrijdend gedrag op de werkvloer: hoe ga je er mee om?
-
Eline
- •
-
Eline
- •
- Life & Health
- •
- •

Of je nou als lerares voor de klas staat of als stewardess de wereld over vliegt: seksueel overschrijdend gedrag op de werkvloer kan overal en altijd gebeuren. Helaas wordt dit gedrag nog steeds te vaak niet erkend en niet bestraft. Womanly geeft je enkele handvatten om seksueel overschrijdend gedrag op de werkvloer te herkennen en aan te pakken.
Seksueel overschrijdend gedrag op het werk
Hoewel werkgeversorganisaties steeds meer nadruk leggen op het aanpakken van seksueel overschrijdend gedrag, komen er helaas nog vaak incidenten voor. In een onderzoek uit 2021 onder een groep van 2700 werkende vrouwen, uitgevoerd door het CNV, bleek dat maar liefst 30% van hen ooit te maken had gehad met aanranding of andere fysieke vormen van seksuele intimidatie op de werkvloer. In vergelijking meldden slechts 18% van de mannen vergelijkbare ervaringen.
Uit het onderzoek bleek dat 61% van de vrouwen te maken heeft met seksueel getinte opmerkingen of ander vervelend, seksueel getint taalgebruik, terwijl dit percentage bij mannen slechts 18% is. Ook toonde het onderzoek aan dat 25% van de vrouwen seksuele intimidatie via digitale kanalen ondervindt. Uit angst voor de gevolgen of uit schaamte houdt 30% van de slachtoffers de ervaringen stil, terwijl 41% niet eens naar de interne vertrouwenspersoon stapt.
Open communicatie en nieuw beleid
Het creëren van een cultuur van solidariteit en ondersteuning binnen de werkomgeving is cruciaal om seksueel overschrijdend gedrag aan te pakken. Dit betekent niet alleen het ondersteunen van slachtoffers, maar ook het aanspreken van daders en het bevorderen van een veilige omgeving voor iedereen. De huidige aanpak van werkgevers schiet daarin nog steeds te vaak tekort, waardoor slachtoffers zich niet durven uit te spreken.
Werkgevers kunnen een actieve rol spelen door het implementeren van een beleid met duidelijke gedragsregels en het aanmoedigen van open communicatie. Het bevorderen van een cultuur waarin respect en gelijkwaardigheid centraal staan, zal vrouwen helpen zich zekerder te voelen en de impact van seksueel overschrijdend gedrag te verminderen.
Wat je zelf kunt doen tegen seksueel overschrijdend gedrag?
Heb je zelf seksueel overschrijdend gedrag meegemaakt, of ken je iemand die hier onder gebukt gaat? Gebruik dan je stem en zoek een veilige plek waar je met je klacht terecht kan. Is er op je werkplek geen mogelijkheid of vertrouwenspersoon waarbij je je comfortabel voelt, dan kun je ook terecht bij het Centrum Seksueel Geweld of de website van FNV.
Bedenk vooral dat je nooit hoeft te twijfelen of je grensoverschrijdend gedrag moet aankaarten. Voel je je oncomfortabel bij het gedrag van een collega, dan is het altijd goed om dit direct of via een vertrouwenspersoon te melden. Uiteindelijk is het de taak van de werkgever om een veilige en open werkomgeving zonder grensoverschrijdend gedrag te creëren.