sieraden-verzorgen-onderhouden
Style

De beste manier om je sieraden te verzorgen en onderhouden

Je kent het wel: heb je een mooi gouden sieraad gekocht, begint ‘ie na een paar weken al zijn gouden laagje te verliezen. Veel betaalbare gouden sieraden zijn gemaakt van een (edel)metaal zoals zilver of roestvrij staal, met daaroverheen een laagje van. echt goud. Helaas kan het gebeuren dat dit laagje na verloop van tijd slijt, waardoor je een zilveren sieraad overhoudt. Met deze tips houdt jij je sieraden zo lang mogelijk blinkend goud. 

Waarom sieraden hun gouden laagje verliezen

Hoe lang je laagje goud blijft zitten, hangt van meerdere factoren af. Een van de belangrijkste factoren is het basismetaal van je sieraad. Is je sieraad gemaakt van goud, dan hoef je niet bang te zijn dat de kleur verandert. Maar heb je een goedkoper sieraad gekocht, dan is de kans groot dat deze uit een basis van zilver of koper bestaat. Dit type sieraad wordt in een badje van echt goud gedoopt zodat ze hun mooie gouden laagje krijgen. Na verloop van tijd slijt dit laagje goud eraf.

Slijtage bij gebruik is onvermijdelijk, maar je kan er wel veel aan doen om te zorgen dat dit zo langzaam mogelijk gebeurt. Een ander metaal dat steeds vaker wordt gebruikt is roestvrij staal, ook vaak stainless steel genoemd. Dit is een hard metaal dat zijn gouden laagje niet door een goudbadje krijgt, maar door middel van electroplating. Hierdoor blijft de gouden laag een stuk langer zitten.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sicsie (@sicsie)

Hoe kun je sieraden langer mooi houden?

Hoe lang je sieraden mooi blijven, hangt dus af van het materiaal waar ze van zijn gemaakt. Maar ook de manier waarop je met je gouden schatten omgaat is belangrijk. De belangrijkste regel is om ze zo ver mogelijk van water, crèmes of parfum weg te houden. Doe daarom je sieraden altijd af voordat je gaat sporten, douchen, zwemmen of in bad gaat. Kijk ook uit met het dragen van ringen als je veel op de fiets zit. Door de wrijving met de handvaten van je fiets kan de onderkant van je ringen een stuk sneller slijten dan de rest.

Als je je sieraden voor het slapen gaan afdoet, wrijf ze dan even af met een zachte droge doek en bewaar ze in een luchtdicht kistje. Ook de zuurgraad van je huid en het zuurstof in de lucht kunnen je sieraden namelijk aantasten. Let er daarnaast op dat je je parfum niet opspuit als je je sieraden al om hebt. De chemische bestanddelen in de parfum tasten de sieraden namelijk ook aan. Als je op deze manier met je sieraden omgaat, weet je zeker dat je er lang van kan genieten.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sicsie (@sicsie)

Hoe kun je het beste sieraden verzorgen en onderhouden?

Naast het voorzichtig bewaren van je sieraden, is het ook belangrijk dat je je sieraden goed verzorgt. Maak bijvoorbeeld je sieraden regelmatig schoon om te voorkomen dat ze dof worden of verkleuren. Reinig de sieraden met een zachte doek en het liefst zonder water of zeep. Vermijd het gebruik van harde borstels die de sieraden kunnen beschadigen. Zilveren sieraden kunnen met de tijd zwart worden. Dit gebeurt doordat ze in contact komen met zuurstof. Je kunt de zwarte vlekken wegpoetsen met een droge doek en eventueel een beetje zilverpoets.

Edelstenen kunnen verkleuren als je ze te lang in het zonlicht houdt. Kijk dus uit dat je je sieraden met edelstenen te lang in de zon laat. Heb je dure sieraden met diamanten of edelstenen? Laat deze dan regelmatig controleren door een juwelier. Deze kan de sieraden controleren op eventuele beschadigingen en kan je tips geven om de sieraden goed te verzorgen.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!