Life & Health

Waarom slapen met je huisdier veel ongezonder is dan je denkt

slapen-huisdier-ongezond
Afbeelding: Unsplash

Lig jij ook het liefst de hele nacht met je huisdier in bed te kroelen? Het is een stuk gezonder om dat voortaan niet meer te doen, zeggen onderzoekers. Slapen met je huisdier kan namelijk voor heel wat ziektes en onhygiënische situaties zorgen. Womanly legt uit waarom je je hond of kat voortaan maar in zijn eigen mandje moet laten slapen.

Kwart van huisdieren slaapt in bed

Hoewel er genoeg leuke mandjes voor je harige metgezel te koop zijn, vinden veel mensen het blijkbaar toch erg prettig om hun hond of kat bij ze in bed te laten slapen. Volgens een onderzoek van dierenarts Paul Overgaauw slaapt ongeveer een kwart van de huisdieren bij hun baasje in bed.

Los van de haren die de beestjes overal verspreiden, blijkt het slapen in bed ook voor diverse ziektes en infecties te zorgen, zo concludeert Overgaauw. Samen met onderzoekers van de Universiteit Utrecht deed hij in 2009 onderzoek naar de hygiëne van huisdieren in bed. En daaruit kwamen schokkende conclusies.

huisdieren-slapen

Poepbacteriëen op je dekbed

Huisdieren zijn helaas niet zo goed opgevoed dat ze bij binnenkomst netjes hun pootjes aan de mat afvegen, en nemen daardoor alle viezigheid van de straat zo mee je bed in. Als je een huisdier in je bed laat slapen, is het daarom alsof met je buitenschoenen op je dekbed gaan staan. Op die manier zou je eigenlijk elke dag je beddengoed moeten verschonen.

Ook blijkt het verhaal dat de tong van je huisdieren erg schoon is blijkt een fabeltje. Je hond of kat likt regelmatig aan z’n eigen anus en verspreidt de poepbacteriëen vervolgens weer door hun eigen vacht en door het huis. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat de vacht bij maar liefst 68% van de honden en 32% van de katten poepbacterieen bevatte. Ga maar na hoeveel van deze bacteriën tussen je lakens komen. Iek!

huisdieren-ongezond-bed

Ziektes en afstervende ledematen

De onderzoekers waarschuwen dat deze bacteriën niet alleen vies zijn, maar ook wel degelijk voor infecties en zelfs afstervende ledematen kunnen zorgen. Één van de vijf van alle honden en katten heeft namelijk een bacterie in de bek die ervoor zorgt dat ledematen afsterven. De overdracht van deze bacterie gebeurt niet alleen als je door een hond of kat wordt gebeten, maar kan ook al voorkomen door met het huisdier te slapen.

Andere ziektes die vaak voorkomen zijn huidinfecties zoals ringworm, die voor een vervelende jeuk kan zorgen. De meeste mensen die zich met deze infectie bij de huisarts melden, hebben deze opgelopen door een huisdier. Voor zwangere vrouwen kan het slapen met huisdieren zelfs regelrecht gevaarlijk zijn: dieren kunnen de Toxoplasma parasiet met zich meedragen, die schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Voortaan kan Fikkie dus toch maar beter in zijn eigen mandje liggen.

huisdieren-mand

Ziektes door eten rauw vlees

Veel van de infecties en bacteriën komen ook bij je huisdieren terecht door het eten van rauw vlees. Rauw vlees kan salmonella of e-coli bevatten, waardoor zowel jij als je hond of kat erg ziek kunnen worden. De ziekteverwekkers uit dit vlees kunnen je via de poep en het speeksel van besmetten, met vervelende ziekten als gevolg. Geef je huisdier daarom bij voorkeur droge brokjes. Dit is voor jullie beiden een stuk gezonder.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!