Life & Health

Zo slaap je weer als een roosje tijdens de overgang

slapen overgang manieren
Foto: Freepik

De overgang: we hebben het er al vaker over gehad, maar het blijft een vervelend ding waar alle vrouwen mee te maken krijgen. En dan gaat het vooral over de klachten die je hebt in deze periode. Want het valt niet altijd mee om je nog steeds op en top te voelen. Je lichaam is wel even van slag. Zeker als je last hebt van slecht slapen: één van de meest voorkomende klachten tijden de overgang. Gelukkig bestaan er veel manieren om hiermee om te gaan.

Waarom slaap je slechter tijdens de overgang?

Je slaap wordt geregeld door de biologische klok in je lijf. Die weet hoe laat het is en geeft dus aan wanneer het tijd is om te slapen. Natuurlijk is dat als het donker is. Je lichaam geeft dan de opdracht om het hormoon melatonine aan te maken. Als je ouder wordt, werkt deze klok minder goed en ga je al wat lastiger slapen. De vrouwelijke hormonen hebben een rol bij het aanmaken van melatonine. En juist die zijn tijdens de overgang totaal in de war.

Deze aanmaak stopt helemaal als het niet meer wordt geproduceerd door de eierstokken. We hebben progesteron nodig voor een rustigmakend effect.  Daarnaast heb je oestrogeen nodig voor de aanmaak van serotonine, wat weer effect heeft op de slaapkwaliteit. Maar zowel progesteron als oestrogeen nemen af tijdens de overgang en verandert dus ook het slapen. En dan heb je tijdens de overgang vaak ook nog last van zweten in de nacht. Je koelt niet genoeg af en slaapt dus ook minder goed.

slapen-overgang-tips

Tips om toch lekker te slapen

Regelmaat is belangrijk. Ga zoveel mogelijk op dezelfde tijd naar bed, ook in het weekend. En sta op dezelfde tijd weer op. En doe dat liefst in een rustige omgeving. Gebruik eventueel oordopjes of een slaapmasker. Je kunt ook ontspanningsoefeningen doen voor het slapen gaan. Mediteren of ademhalingsoefeningen helpen om je geest rustig te krijgen en daarmee komt je lichaam ook tot rust. En laat je telefoon en iPad buiten je bed. Het blauwe licht verstoort de aanmaak van slaaphormonen, dus pak gewoon een boek.

wijn-slapen-overgang

Bewegen en eten om goed te slapen

Drink liever geen cafeïne of alcohol. Zeker in de uren voor je gaat slapen. Deze zorgen voor meer opvliegers dus ook zweten in de nacht. Zorg voor voldoende magnesium en calcium in je eten. Magnesium helpt bij vermoeidheid en zit in spinazie, pompoenpitten, amandelen en pure chocolade. Calcium helpt met magnesium hiertegen. Vermijd ook zoveel mogelijk suikers en bewerkte koolhydraten. Die veroorzaken schommelingen in de bloedsuikerspiegel wat de slaap verstoort. En beweeg voldoende, dit helpt altijd goed voor slapen, dus een wandeling in de avond helpt echt.