Food & Drinks

Waarom de sliertjes van jouw banaan eigenlijk heel nuttig zijn

slierten-banaan-gezond
Foto: Freepik

Dat je de schil van een banaan niet eet lijkt ons duidelijk. Maar als je deze opent trek je ook al die rare sliertjes die meekomen er af en gooit ze in de prullenbak. Ze zien er niet echt lekker uit. Je vraagt je ook af, horen ze eigenlijk bij de schil of bij het deel wat je op eet. Als ze bij het te eten deel horen zijn ze misschien juist wel gezond. Net als de schil van je appel beter is om wel te eten, geldt dit misschien ook voor deze sliertjes. Hoe zit dat dus.

Waar zijn die sliertjes goed voor?

Het zijn eigenlijk draadjes die goed zijn voor het vervoer van voedingsstoffen en water in de vrucht. Ze zitten daarom ook vol met kalium, vezels, vitamine A en vitamine B6. En ook als de banaan is geplukt blijven deze erin aanwezig. Vitamine A heb je nodig voor een gezonde huid, voor je ogen, voor de groei en voor je weerstand. Ook vitamine B6 is nodig voor de groei, bloedaanmaak, het immuunsysteem en het zenuwstelsel. Best belangrijk dus.

De draadjes , die ook wel floëem worden genoemd, maken trouwens ook duidelijk hoe rijp je banaan is. Als de voedingsstoffen nog niet goed verdeeld zijn door de hele banaan blijven de draadjes behoorlijk vast zitten. En betekent het dat de banaan nog niet echt rijp is. Als je ze makkelijk kunt verwijderen is ie goed volgroeid en dus rijp genoeg om te eten. Alle vloedingsstoffen zit er dan dus in.

schil-sliertjes-banaan-gezond

Sliertjes zitten vol voedingsstoffen

Het blijkt dus dat er heel veel goede voedingsstoffen in zitten en je ze beter wel kunt eten. Waarschijnlijk merk je ook helemaal niet dat ze eraan zitten als je je banaan op eet. Is het meer het idee. Je kunt je banaan natuurlijk prima verwerken in een smoothie, als je ze toch liever niet op eet. Dan merk je er zeker niets meer van. Maar hoe zit het dan eigenlijk met de schil?

Ook de schil zit vol met vitamines en mineralen zoals B6, B12, magnesium en kalium. In Azie is het heel normaal om de schil wel te eten, Daar worden ze dan wel gekookt of gefrituurd. Dat kun je ook eens proberen. De schil kun je trouwens ook voor veel meer dingen gebruiken zoals in de tuin. En er zijn natuurlijk genoeg recepten waar je banaan in kunt verwerken waar je de sliertjes niet hoeft te verwijderen zoals dit heerlijke bananenbrood.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!