Op deze manier kun je slim beleggen met kleine bedragen
-
Eline
- •
-
Eline
- •
- Geld & Carrière
- •
- •

In deze gekke tijden is het verstandig om wat extra geld achter de hand te houden. Je kunt je geld op je spaarrekening houden, maar je kunt er ook voor kiezen om het te beleggen. Hoewel beleggen voor sommigen wellicht nog een beetje té Wolf of Wall Street klinkt, is het tegenwoordig een stuk makkelijker dan je denkt. Er zijn zelfs partijen die je het wisselgeld van je kopje koffie laten investeren. Maar wat is beleggen precies, en hoe kun je slim beleggen met een klein bedrag?
Wat is beleggen precies?
Bij beleggen leg je je spaargeld voor een bepaalde tijd vast, met het uiteindelijke doel om er financieel voordeel uit te halen. Als je belegt, dan koop je als het ware een financieel product zoals aandelen, obligaties of goud. Als de waarde van dit product door de jaren heen stijgt kun je het uiteindelijk met winst verkopen, ook wel rendement genoemd. Rendement is het resultaat dat je met je belegging behaalt. Soms ontvang je ook rendement uit de rente die je over een belegging ontvangt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij obligaties.
Dat beleggen op de lange termijn meer oplevert dan je spaargeld op de bank houden is erg waarschijnlijk. Dit omdat beleggen je op de lange termijn vaak rendement oplevert. Bovendien wordt je spaargeld door de oplopende spaarrente en de stijgende inflatie steeds minder waard.
Hoe beleg ik met een klein bedrag?
Er bestaan talloze bedrijven waar je een beleggingsrekening kan openen om te investeren, zoals bijvoorbeeld je eigen bank. Vaak kun je bij deze partijen al met een klein bedrag beginnen. Heb je zelf weinig verstand van beleggen en ook geen zin om je er heel erg in te verdiepen, dan kun je het beste je geld inleggen bij een indexfonds, ook wel een EFT genoemd. Zo’n fonds bestaat uit een samengesteld pakket van aandelen van een grote verzameling beursgenoteerde bedrijven. Hierdoor lopen je investeringen weinig gevaar.
Belangrijk is wel dat je het bedrag echt kunt missen, zodat je niet in de knel komt wanneer je auto of wasmachine opeens stuk is. Weet je bijvoorbeeld al dat je elke maand €50 overhoudt naast je vaste kosten en je potje voor noodgevallen? Dan kun je deze het beste periodiek beleggen. Dit betekent dat je elke maand hetzelfde bedrag belegt. Heb je iets meer te besteden? Probeer dan 10% van je inkomen te beleggen, adviseert beleggingscoach Tom Brouwers: ‘als je dat je hele leven doet, kun je serieus geld verdienen.’
Hoeveel levert beleggen op?
Hoeveel beleggen je op de lange termijn oplevert, hangt van veel dingen af. Hoe meer geld je inlegt, hoe hoger je potentiële rendement uiteindelijk is. Maar beleggen brengt zelf ook kosten met zich mee, en ook de koersschommelingen kunnen impact hebben op je rendement. Over het algemeen geldt: wie geduld heeft, bouwt uiteindelijk een mooi bedrag op. Wil je weten hoeveel je belegging je ongeveer kan opleveren? Gebruik dan de rendementscalculator van KNAB.
Voordat je begint met beleggen, is het goed om je eerst in te lezen over de verschillende mogelijkheden en de bijkomende risico’s en kosten. Bekijk bijvoorbeeld eens de website van het Beleggingsinstituut. Deze organisatie helpt (startende) beleggers om met de juiste strategie te aan de slag te gaan. Bedenk ook dat beleggen altijd risico’s met zich meebrengt. Begin daarom nooit met een (te) hoog bedrag en laat je altijd goed informeren.