Dagelijkse snaaitrek: zo ga je deze momenten tegen
-
Aline de Jong
- •
- Food & Drinks
- •
- •

Al doe je nog zo je best om tussendoortjes tegen te gaan, je ontbijt gezond, beweegt genoeg en probeert er alles aan te doen, maar toch. Iedere dag heb je wel weer zo’n moment dat je hier mee worstelt en vaak de verleiding niet kunt weerstaan. Maar als je weet waar deze snaaitrek momenten vandaan komen kun je ze wellicht voorkomen. Daarom geven we je hierbij 5 redenen hoe dit kan komen en wat je er aan kunt doen.
Teveel suiker eten
En dan hebben we het niet zo zeer over taart, snoep en koekjes. Want die kun je vaak makkelijker vermijden als je gezond bezig bent. Maar meer die suikers waar je vaak niet over nadenkt. Wit brood met zoet beleg, gezoete granola of muesli in je yoghurt, iedere dag jus d’range drinken of altijd een wijntje bij het diner. Teveel suikers geven een grote schommeling in je bloedsuikerspiegel en daardoor krijg je meer behoefte aan zoet. En hup, daar gaat dan toch dat pak koek open.
Als je bezig. bent met afvallen en voornamelijk op die kilo’s, koolhydraten en vetten let, ga je vaak steeds minder eten. En dat heeft een averechts effect. In plaats dat je afvalt kun je zelfs aankomen. Je lichaam past zich aan als je minder eet en moet je dus steeds minder gaan eten voor resultaat. En krijg je steeds vaker behoefte aan lekkere trek. Het is beter te kijken naar wat je eet en bijvoorbeeld meer groente te eten, zodat je sneller vol zit.
Te vaak hetzelfde eten en slecht slapen
Iedere dag hetzelfde ontbijt eten, iedere lunch dezelfde keuzes maken en iedere week een zelfde regelmaat van maaltijden maken. Het maakt je eten behoorlijk saai en je raakt steeds minder voldaan van het eten. Meer aandacht geven aan wat je eet is dus voor je lijf veel beter. Je raakt sneller verzadigd en hebt minder behoefte om allerlei dingen zoals zoet (koek) en zout (chips) te eten. Kies dus iedere dag een andere ontbijt en je voelt je al een stuk beter.
Je lijf blijft fit als je voldoende slaapt. Als je slecht of te weinig slaapt heb je minder energie. Om dit te compenseren gaat je lijf vragen om suikers om weer energie te krijgen.Tijdens het slapen verlies je ook calorieën, de hormonen ghreline en lepten gaan werken. Die regelen de opslag en gebruik van vet, de aanmaak van energie en je hongergevoel. Als dit uit balans raakt geeft je lichaam dus aan dat je meer energie nodig hebt en dus meer behoefte aan calorieën.
Zorg dat je stress en emotie kwijt raakt
Veel van ons eten uit emotie. Of uit verveling. Als dit de redenen zijn waardoor je vaak gaat snaaien moet je dat echt aanpakken. Als je uit emotie of stress eet is het belangrijk uit te zoeken waardoor het komt en eventueel hulp te zoeken bij therapeuten of diëtisten. Want dat los je vaak niet zelf op. Als je het doet uit verveling ga dan andere manieren zoeken om iets te doen. Sporten, fietsen lopen, schilderen, boek lezen, het maakt niet uit maar ga iets doen. Al geeft het natuurlijk niet om af en toe wat lekkers te nemen, het leven. moet natuurlijk wel leuk blijven!