Food & Drinks

Snelle en langzame koolhydraten: alles wat je moet weten over de verschillen

snelle-langzame-koolhydraten
Foto: Freepik

Koolhydraten is 1 van de dingen die we het eerst laten staan als we willen afvallen. We gaan er van uit dat deze slecht en dikmakend zijn. Brood, pasta en aardappels laten we links liggen tijdens het boodschappen doen. Maar zijn koolhydraten echt zo slecht voor je? En waarom zouden ze dan slecht zijn. Als je weet dat er verschil zit in soorten koolhydraten ga je er waarschijnlijk toch iets anders naar kijken.

Wat doen koolhydraten en waar heb je ze eigenlijk voor nodig

Als koolhydraten in je lichaam komen worden deze omgezet in glucose. En dat komt vervolgens via het bloed in onze cellen terecht. Koolhydraten verhogen ons bloedsuikergehalte. Maar niet alle koolhydraten doen dit even snel.Je hebt namelijk snelle en langzame koolhydraten. Hoe langzamer je bloedsuiker stijgt des te beter het is. Als het namelijk snel stijgt en daarna weert snel daalt krijg je teveel pieken en dat is niet echt goed voor je.

Maar je hebt wel degelijk koolhydraten nodig. Ze vormen namelijk een belangrijke bron van energie. En die energie is vooral belangrijk voor je spieren en je hersenen. Als je hebt gesport is het best belangrijk om koolhydraten te eten bijvoorbeeld. Dan herstellen je spieren namelijk sneller. En ze zijn belangrijk voor het zuurstoftransport naar je hersenen. Als je te weinig energie in je lichaam hebt gaat je lichaam spieren verbranden, waardoor je je slap en moe voelt.

wit-brood-koolhydraten

Koolhydraten maken je toch dik?

Dit is dus een fabel. Dit gebeurt alleen als je er teveel van eet. Als je normaal eet en beweegt heeft het geen invloed op je gewicht. Het maakt wel uit wat je eet, er zijn namelijk langzame en snelle koolhydraten. De langzame vertragen de opname van glucose en zorgen dat je een stabiele bloedsuikergehalte hebt.

Voorbeelden hiervan zijn havermout, de meeste groente en fruit en peulvruchten. En alles wat gemaakt is van volkorenmeel. Er zitten veel vezels in waardoor je minder pieken krijgt en je langer verzadigd bent.

volkoren-koolhydraten

Wat zijn dan snelle koolhydraten?

Dit zijn simpele of enkelvoudige koolhydraten. Die verhogen je bloedsuiker heel snel. Je lichaam maakt dan snel insuline aan waardoor je bloedsuiker weer heel snel daalt. En dat is echt niet goed voor je lichaam. Voorbeelden hiervan zijn suker, aardappels, mais en alles wat gemaakt is van wit meel. En daar eten veel mensen dus echt teveel van. Vermijd dus zo veel mogelijk wit brood en witte pasta en vervang dit zoveel mogelijk door volkoren. En zorg voor een goede balans en variatie in je eten, dan valt het wel mee met die koolhydraten.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!