Life & Health

Snot eten: waarom doen we het en is het gezond?

snot-eten-gezond

Stiekem hebben we het allemaal wel eens gedaan: de inhoud van je neus opeten. Snotjes zijn nou niet bepaald de meest lekkere middagsnack, maar toch doen we het. Waarom eigenlijk en is het wel goed voor je gezondheid of kan je het beter lekker in je neus laten zitten? Womanly zocht het voor je uit.

Snot eten doen we stiekem allemaal

De één walgt ervan en de andere doet het zonder schaamtegevoel uitgebreid met een koffietje in een treincoupé: snotjes opeten. Toch heeft ‘de walger’ het stiekem ook weleens gedaan. Er zijn genoeg taboes in de wereld. Denk bijvoorbeeld aan niet durven poepen op je werk of plassen onder de douche . Je complete neusinhoud opeten hoort hier ook bij. Het ziet er niet fris uit, maar toch doet de meerderheid het. Zelfs 9 van de 10 mensen. Dit bleek uit een Amerikaanse studie uit 1995. Dat is al een tijdje geleden, maar wij geloven niet dat dit is veranderd.

Of snot gezond is, vonden wij een echte Quest vraag. Uiteraard had de we dan ook niets anders verwacht dan dat Quest.nl het verlossende antwoord voor ons zou hebben. Zij hadden de Oostenrijkse longarts Friedrich Bischinger ingeschakeld. Zijn claim: ‘Als je een bolletje opgedroogd snot opeet, laat je het immuunsysteem kennis maken met een verzwakte ziekteverwekker. Je bouwt dan specifieke weerstand op. Het werkt net als een vaccin.’

Snot eten kan ook gevaarlijk zijn

Bovenstaand verhaal klinkt geweldig als je regelmatig met die vinger in je neus zit. Toch kun je beter maar niet onbeperkt naar binnen graaien. Aan je vingers kunnen ziekteverwekkers zitten die naar binnen brengt. Zo kun je jouw neus infecteren. Als je zo’n gedroogd hapje lospeutert, kun je zelfs de onderliggende bloedvaatjes beschadigen en bloedingen veroorzaken volgens Voedingsexpert Theo Niewold van de KU Leuven, die zijn verhaal aan Flair.nl doet.

Waarom we snot eten? Tja, iedereen zou hier wel z’n eigen reden voor hebben. Waarom we het doen is niet 100% bekend, maar over het algemeen irriteren we ons enorm aan zo’n hard uitgedroogd stukje in je neus. Je kan er natuurlijk een lekker balletje van maken en dit stiekem wegschieten. Wordt ook vaak genoeg gedaan. Toch geven er veel mensen de voorkeur om er een zout hapje van te maken. Ben je het ook meteen kwijt. Smakelijk eten zullen we maar zeggen.