Living

Deze verrassende dingen kun je allemaal schoonmaken met soda

soda-schoonmaken
Foto: Womanly.nl

Wij houden van alle lifehacks die we zien over schoonmaken. En dat zijn er nogal wat. Je hebt enorm veel natuurlijke producten die vaak veel beter werken dan al die potten en flessen uit de supermarkt. Daarnaast zijn ze veel goedkoper en dus milieuvriendelijker. Zo kwamen we soda tegen en daar wisten we eigenlijk niet heel eel van. Dus gingen we op zoek wat je hier allemaal mee kunt doen. En die handige tips willen we graag met jou delen.

Wat is soda eigenlijk?

Soda is iets anders dan het wondermiddel waar baking voor staat. Je kunt het dus ook voor hele andere dingen gebruiken. Eigenlijk heeft het iets van vroeger en heeft waarschijnlijk vrijwel niemand het in huis. Het verschil is dat soda eigenlijk kristalsoda is. Het is zuiver natriumcarbonaat en heel goed om schoon te maken. De baking versie is natriumbicarbonaat en dus een andere stof. Daar kun je dus ook mee schoonmaken maar je kunt het ook gebruiken voor bakken.

De kristalvorm is ook veel grover dan de baking. De laatste wordt verkocht als een poeder. We geven alvast een aantal dingen waarvoor je soda echt niet kunt gebruiken. Natuursteen en hout kunnen beschadigen als je dit hiermee gaat schoonmaken. Dit geldt ook voor aluminium pannen, die gaan oxideren en verkleuren. Roestvrij staal is gevoelig voor corrosie en dat wordt hiermee verergert. En plastic bakjes zijn gevoelig voor zuren en kunnen vervormen of ook verkleuren.

soda-plastic-schoonmaken

Waar kun je soda dus goed voor gebruiken?

De kristalvorm is een sterke ontvetter. Het ontgeuren, neutraliseert zuren en is schimmeldodend. Het werkt ontzettend goed voor het ontstoppen van wastafels en gootstenen. Dat geldt dus ook voor het schoonmaken van de wc. Iedere week wat soda in de pot, half uurtje weken en doortrekken. Dat voorkomt dus ook verstoppingen. Verder kun je met heet water en een handjevol  je aangebrande pannen een nacht laten staan. Is alles gelijk losgeweekt.

soda-ontstoppen

Was- en vaatwasser, bestek en vazen

Werkelijk van alles maak je er schoon mee. 2 handen soda in de trommel van je wasmachine of in de vaatwasser en op de hoogste temperatuur laten draaien. Het ruikt niet meer en ontkalkt ook gelijk.Je zilveren bestek wordt stralend schoon door het in een bak te leggen met warm sodawater en een prop aluminiumfolie. En een laagje laten weken in glazen vazen haalt dat randje onderin eruit wat je anders maar niet weg krijgt.

voetenbad-soda

Heerlijk voor je voeten

Een voetenbadje met daarin een hand soda in plaats van een of andere dure tablet is heerlijk en werkt net zo goed. Zo heb je geen last meer van vermoeide voeten. Als je een ingegroeide nagel hebt kun je het beste 4x per dag je voet zo even behandelen. De ontsteking verdwijnt en dus de pijn ook. Dat kun je ook doen bij het zere pootje van je hond. En als je dan toch bezig bent. Gooi een handvol van die kristallen in je stinkende schoenen en laat een nacht staan in een afgesloten plastic zak. Eindelijk weg die geur!