Life & Health

Zo voorkom en behandel je verschillende soorten hoofdpijn

soorten-hoofdpijn-voorkomen-behandelen

Dat je hoofdpijn kan krijgen van teveel alcohol weten we maar al te goed. Maar er bestaan nog veel meer redenen waardoor je hoofd soms flink kan bonzen.  Er zijn veel verschillende soorten hoofdpijn te onderscheiden, elk met een eigen oorzaak en behandeling. Lees hier meer over de verschillende soorten  hoofdpijnen, de oorzaken en hoe je er mee om gaat.

Oorzaken en behandelingen van soorten hoofdpijn

Over het algemeen is hoofdpijn het gevolg van een aantal factoren, zoals stress, hormonen, ziekte of het innemen van bepaald voedsel of drank. Er is vaak niet één specifieke oorzaak. Sommige mensen hebben sneller last van hoofdpijn dan anderen. Hoewel hoofdpijn flink pijn kan doen, is het meestal onschuldig.

Heb je last van hoofdpijn? Ga dan eerst na of je voldoende water hebt gedronken en of je onbewust je spieren aan het aanspannen bent. Doe in dat geval wat rek- en strekoefeningen en probeer te ontspannen. Als de pijn hiermee niet verdwijnt, neem je het beste wat paracetamol. Heb je vaak last of word je naast de hoofdpijn ook misselijk of duf, ga dan langs de huisarts.

hoofdpijn-voorkomen-behandeling-water-drinken

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn voelt alsof je een strakke band om je hoofd hebt zitten. De pijn kan drukkend of kloppend zijn, en kan lang aanhouden. Zo kan de pijn variëren van een half uur tot een aantal dagen.

De oorzaak van spanningshoofdpijn is niet helemaal duidelijk. Wel is bekend dat de hoofdpijn erger wordt omdat je door de pijn onbewust je schouder- en nekspieren aanspant. Ook stress kan de hoofdpijn verergeren. Daarom is het belangrijk om veel te bewegen en voldoende rust te nemen. Zo voorkom je dat je spanningshoofdpijn krijgt, of dat deze blijft aanhouden.

hoofdpijn-oorzaken-behandeling-spanningshoofdpijn

Migraine

Bij migraine heb je last van een heftige pijn die snel op kan komen. Een migraine ‘aanval’ kan een halve dag tot drie dagen duren. Bij migraine heb je meestal last van stekende pijn aan één kant van het hoofd. Ook kun je misselijk zijn, overgeven en flitsen zien.

Migraine is een ernstige aandoening die voor veel last in je dagelijkse leven kan zorgen. Ga als je last hebt van migraine dan ook altijd even langs de huisarts. Migraine ontstaat door een storing in de hersenen, bijvoorbeeld door een prikkeling van de zenuwen. Bij vrouwen kan migraine ook ontstaan door hormoonwisselingen, bijvoorbeeld net voor de ongesteldheid. Voel je migraine opkomen? Neem dan zo snel mogelijk een pijnstiller zoals paracetamol in.

hoofdpijn oorzaken behandeling migraine

Clusterhoofdpijn

Net als bij migraine heb je bij clusterhoofdpijn aanvallen van heftige pijn. Je voelt de pijn aan één kant van het hoofd, meestal rondom je oog. De pijn is intens en kan aanvoelen als stekend, brandend of knellend.

Clusterhoofdpijn komt in aanvallen die variëren van 15 minuten tot 3 uur. Soms heb je meerdere aanvallen op dezelfde dag. Deze terugkerende aanvallen kunnen soms weken, of zelfs maanden duren. Daarna heb je meestal een periode waarin je geen last hebt. De oorzaak van de aanvallen is niet bekend, maar ze kunnen wel ontstaan door het gebruik van alcohol of bepaalde medicijnen. Voor dit soort hoofdpijn zijn speciale pijnstillers beschikbaar. Vraag ernaar bij je huisarts.

Hoofdpijn bij griep of verkoudheid

Als je verkouden bent, kan je hoofdpijn krijgen door het ontsteken van het slijmvlies. Hierdoor zetten de slijmvliezen op en produceren ze extra veel slijm, Naast een snotterige neus kan dit zorgen voor een drukkend gevoel in het hoofd. Als de opening tussen de bijholten en de neus-keelholte dicht gaat zitten, kan het snot niet meer weg. Hierdoor ontstaat een vervelende druk in het hoofd en kun je pijn hebben in je bovenkaak, voorhoofd en het gezicht.

Ook kauwen en je hoofd buigen kan pijnlijk zijn. Bij een bijholte ontsteking kan het helpen om te stomen met water. Gebruik een kom met water dat niet heter is dan 60 graden en adem dit langzaam in. Een zoutoplossing voor je neus kan ook goed helpen.

hoofdpijn-oorzaken-behandeling-verkouden

Tips om hoofdpijn te voorkomen

Omdat hoofdpijn veel verschillende oorzaken kent, is het lastig om te weten hoe je deze precies voorkomt. Wel kan het helpen om minder alcohol te drinken en vooral meer water te drinken. Hoofdpijn door uitdroging is een van de meest voorkomende hoofdpijnen.

Ook kan het helpen om te letten op je houding als je langdurig achter de computer of voor de televisie zit. Hierdoor span je ongemerkt je nek- en schouderspieren aan, wat ook voor een vervelende drukkende pijn kan zorgen. Het beste advies om hoofdpijn te voorkomen is dus: drink voldoende, beweeg voldoende en rust voldoende uit. Ga naar de website van Thuisarts voor meer informatie over hoofdpijn.

hoofpijn-preventie-bewegen