Geld & Carrière

Zoveel spaargeld heeft een veertigplusser in Nederland gemiddeld

spaargeld-veertigplusser-nederland-gemiddeld
Foto: Freepik

Als veertigplusser sta je in de bloei van je leven. Voor veel mensen is het een drukke en belangrijke fase, waarbij de focus ligt op het opvoeden van kinderen en het werkende leven. Veel tijd om eens rustig na te denken over je financiële toekomst is er dus niet. Maar toch weten veel veertigplussers al best wat te sparen. Womanly zocht voor je uit hoeveel een veertigplusser in Nederland gemiddeld heeft gespaard. 

Gemiddelde spaargeld veertigplusser

Al eerder bekeken we het gemiddelde spaarbedrag van zowel vijftigplussers als zestigplussers. Hieruit komt naar voren dat de gemiddelde Nederlander best een goed spaarpotje heeft. Over het algemeen geldt dat het spaarbedrag bij elke leeftijdsklasse flink stijgt. Dit is ook niet zo gek, aangezien jongere mensen nog niet zo lang werken en dikwijls de kostenpost van (jonge) kinderen hebben. Toch weten de meeste veertigplussers al aardig wat bij elkaar te sparen.

Om erachter te komen hoeveel spaargeld veertigplussers gemiddeld op hun bankrekening hebben staan, bekeken we de website van KNAB. Het gemiddelde spaarbedrag van Nederlanders in de leeftijd 35-45 jaar ligt op € 30.200, en in de leeftijdscategorie 45-55 op € 47.200. De mediane spaarbedragen (dit betekent dat de helft van de Nederlanders een hoger en de helft een lager spaarbedrag heeft) liggen op respectievelijk €13.700 en €20.300. Dat doen de veertigplussers zo gek nog niet!

spaargeld-gemiddeld

Een hypotheek en passief inkomen

De meeste veertigplussers beschikken over meer vermogen dan alleen een spaarrekening. Zo zijn velen de trotse bezitters van een koophuis, en hebben hier een flink deel van hun spaargeld ingestoken. Tegenwoordig heb je namelijk minimaal een bedrag van 6% van de verkoopprijs uit eigen zak nodig hebt. Daar komen ook nog de kosten voor een eventuele verbouwing bij. Het mediane spaarbedrag van €20.300 maak je daarmee dus gemakkelijk op.

Om wat extra bij te verdienen, zijn veel mensen in de leeftijdscategorie 25-40 geïnteresseerd in het bijverdienen van een passief inkomen. Dit is een extra inkomen bovenop je salaris uit je normale werk, waar je niet al te veel tijd in hoeft te steken. Je kunt bijvoorbeeld een passief inkomen genereren door je spaargeld te investeren. Ook kun je een online webshop opzetten, met bijvoorbeeld digitale producten zoals e-books. Dit kost in het begin tijd, maar geeft je uiteindelijk verkopen terwijl je iets anders aan het doen bent.

spaargeld-hypotheek