Geld & Carrière

Zoveel spaargeld mag je eigenlijk hebben in 2023

spaargeld-vermogen-belasting-2023
Foto: Freepik

Dat het van belang is om spaargeld achter de hand te hebben is natuurlijk belangrijk. Is het niet voor je pensioen, is het wel voor de aanschaf van allerlei zaken die plotseling kapot gaan. Een kapotte wasmachine en deze niet zomaar kunnen vervangen is wel een van de vervelendste dingen die je kan overkomen. Maar er zit wel een limiet aan spaargeld als je ook nog te maken hebt met belastingen. Wij zochten uit welk bedrag je belastingvrij mag hebben in 2023.

Spaargeld en vermogen in 2023

Spaargeld is een onderdeel van je vermogen. Je vermogen bestaat uit al je bezittingen zoals spaargeld, beleggingen en tweede (vakantie) woning. En daar gaan dan je schulden uit Box 3 weer vanaf. Het bedrag dat je ieder jaar belastingvrij mag sparen (oftewel je vermogen) verandert per jaar. Er is altijd een vrijstelling en in 2023 is dat €57.000. Voor partners is dit €114.000. Dus boven deze bedragen ga je belasting betalen over je vermogen.

In de jaren 2017 tot en met 2022 werd dit heel anders berekend. Er werd in die periode gekeken naar de rendementspercentages. Dit zijn in 2023 dus de bank-en spaartegoeden en contant geld (0,36%),. beleggingen en andere bezittingen (6,17%)  en schulden (2,75%). Voor 2023 werd er gekeken wat de gunstigste methode was en werd deze toegepast. Maar in 2023 wordt er gekeken naar de fictieve rendementspercentages die dicht bij het werkelijke rendement ligt.

spaargeld-2023

Wanneer betaal je dus belasting?

In Nederland betaal je dus belasting zodra je boven de vrijstellingsgrens (heffingsvrije vermogen) uitkomt. Het huis waarin je woont telt gelukkig niet mee in je vermogen voor de belasting.

En dat geldt dus ook voor de overwaarde die je misschien hebt opgebouwd. Het maakt dus niet uit of je hypotheekschuld veel lager is dan de waarde van je huis. Al het vermogen dat je op verschillende bankrekeningen hebt staan moet je dus in Box 3 van je belasting opgeven.

sparen-in-2023

Rente van de bank

Als je spaart krijg je meestal spaarrente van de bank. Dit was de laatste jaren natuurlijk minimaal of niets maar dit jaar gaat dit langzaam weer omhoog. Die rente beschouwt de Belastingdienst als inkomen.

En dat is de reden dat je vanaf een bepaald bedrag belasting moet betalen.  Dit bedrag wordt ieder jaar opnieuw bepaald. Als je rente betaalt over bijvoorbeeld een lening en die zijn hoger dan €3.400 of €6.800 (als je met z’n 2-en bent), kun je die er weer vanaf trekken.

2023-spaargeld

Wat telt niet mee voor je spaargeld?

Alle schulden die je hebt kunnen je gemiddelde rendement verlagen en daardoor dus ook je belasting. Verder zijn zaken als groen sparen, sparen voor je (klein) kind, het verplaatsen van vermogen ook niet van toepassing op je “gewone” spaargeld. En die verlagen dus je vermogen weer.

Als je dus een ton spaargeld hebt en je bent alleenstaand betaal je over het restbedrag van €43.000 belasting, maar ben je met z’n 2-en dan betaal je niets want dan ligt het onder de €114.000.