Geld & Carrière

Zoveel spaargeld heeft een zestigplusser in Nederland gemiddeld

spaargeld-zestigplusser-nederland-gemiddeld
Foto: Freepik

Ga je binnenkort met pensioen, dan is het een fijn idee om voldoende spaargeld op je rekening te hebben staan. Naast je maandelijkse AOW en uitkering is het natuurlijk prettig om wat extra te besteden hebben. Maar hoeveel geld hebben zestigplussers in Nederland eigenlijk gemiddeld op hun spaarrekening staan? Womanly zocht het voor je uit. 

Gemiddelde spaargeld zestigplusser

Als zestigplusser kom je steeds dichter bij het pensioen, of ontvang je inmiddels al een pensioen. Je pensioen bestaat uit een AOW, het pensioenbedrag dat je bij je werkgever hebt opgebouwd, en het eigen vermogen. Dit eigen vermogen kan onder andere bestaan uit een eigen huis, beleggingen of spaargeld. Sommige mensen beginnen al vroeg met sparen voor hun pensioen, andere besteden het liever aan andere kosten.

Voor informatie over het gemiddelde spaargeld van Nederlanders boven de zestig, gebruiken we de website van KNAB. Het gemiddelde spaarbedrag van Nederlanders in de leeftijd 55-65 jaar ligt op € 60.400, en in de leeftijdscategorie 65-75 op € 64.600. De mediane spaarbedragen (dit betekent dat de helft van de Nederlanders een hoger en de helft een lager spaarbedrag heeft) liggen op respectievelijk € 25.200 en € 28.200. Nog best een aardig bedrag dus!

spaargeld-rekening

Naast je pensioen bijverdienen

Het hebben van een flinke spaarrekening kan veel rust geven voor de toekomst. Ben je nog (lang) niet aan je pensioen toe? Dan kun je alvast beginnen met het sparen voor een extra bedrag naast je pensioen. Zo kun je uiteindelijk onbezorgd genieten van je mooie oude dag. Volgens Care Is Vermogensbeheer heb je ongeveer 70% van je huidige netto inkomen nodig van je huidige inkomen. Verdien je dus 4000 euro netto, dan heb je rond de 2800 euro netto nodig tijdens je pensioen.

Sommige mensen vinden manieren om naast het pensioen nog iets bij te verdienen. Dit kan bijvoorbeeld door het verhuren van een kamer in hun huis, of door het verkopen van spullen op Marktplaats. Ook kun je bijklussen door het geven van bijvoorbeeld handwerk- of taalles. Let er wel op dat je niet té veel gaat verdienen: dit kan weer invloed hebben op de hoeveelheid belasting die je moet afdragen.

spaargeld-zestigplusser