Geld & Carrière

Wil je weten: wat is normaal om te sparen per maand?

sparen-maandelijks-normaal
Foto: Freepik

Dat ene mooie jurkje in de uitverkoop, of die extra lekkere boodschappen bij de Albert Heijn: als we niet uitkijken, vliegt het geld elke maand onze rekening af. Om toch nog wat extra spaargeld te houden, is het verstandig om een vast bedrag per maand op de spaarrekening bij te schrijven. Maar hoeveel zou dit bedrag per maand moeten zijn? En wat sparen Nederlanders gemiddeld? 

Zoveel zou je maandelijks moeten sparen

Sparen is niet voor iedereen weggelegd. Zeker met de hoge vaste kosten die de meeste mensen tegenwoordig hebben, is het lang niet altijd mogelijk om te sparen. Het maandelijkse spaarbedrag verschilt dan ook sterk per persoon. Toch is het een erg fijn idee om wat geld achter de hand te hebben voor onvoorziene kosten. Daarom adviseert het Nibud om maandelijks 10% van je netto inkomen opzij te leggen om te sparen.

Verdien je dus bijvoorbeeld 1800 netto, dan zou je 180 euro per maand op je spaarrekening moeten zetten. Om dit voor elkaar te krijgen, kun je het beste je internetbankieren-app zo instellen, dat deze automatisch een bedrag naar je spaarrekening overmaakt zodra je je maandelijkse loon binnenkrijgt. Op die manier geef je het niet zomaar weer uit aan onnodige dingen. Maak ook eens voor jezelf een overzicht met alle kosten die je in één maand maakt: waarschijnlijk zijn er nog genoeg dingen waar je op kunt besparen.

sparen-gemiddeld

Hoeveel sparen Nederlanders gemiddeld per maand?

Spaar je elke maand een bedrag, en ben je benieuwd of dat onder of boven het gemiddelde ligt? Schrik niet: het gemiddelde spaarbedrag in Nederland ligt op €46.000 per huishouden. Maar dit bedrag geeft een erg vertekend beeld: de bedragen liggen namelijk erg ver uit elkaar. Zo heeft een rijk huishouden een stuk meer spaargeld dan een huishouden met een modaal inkomen. Daarom kun je beter kijken naar het middelste spaarbedrag (net zoveel mensen zitten zowel onder als boven dit bedrag) van ruim 18.000 euro.

Ruim 1 op de 10 huishoudens heeft 100.000 euro of meer aan spaargeld, terwijl 11  procent van de Nederlanders helemaal geen spaargeld heeft en 14 procent heeft minder dan 3.400 euro op zijn spaarrekening staan. Dit bedrag scheelt ook nog eens per leeftijd en per woonsituatie. Gemiddeld sparen Nederlanders 6,34% van hun nettoloon. Waarschijnlijk val je met jouw spaarbedrag dus niet heel ver van het gemiddelde af.

sparen-geld