Food & Drinks

Hete hype: 5x wat je allemaal kunt doen met Sriracha

sriracha mayo

Sriracha is de hete saus die je tegenwoordig overal tegenkomt. Vooral de Sriracha mayonaise is populair. Je moet natuurlijk wel van pittig houden want dat is deze saus zeker. Het is weer anders dan chilisaus en hot sauce. En wordt het meest vergeleken met sambal. Daar zitten inderdaad veel vergelijkbare ingrediënten in. Wij zochten uit wat het verschil is en wat je allemaal met Sriracha kunt doen.

Wat is het verschil tussen Sriracha en Sambal

Ten eerste komt het uit verschillende landen. Sriracha is een Thais product en Sambal komt uit Indonesië. Er zitten in beide natuurlijk hete pepers, maar in de Sambals zitten vaak wat hetere pepers dan in de Sriracha. Bovendien heb je naast de rode ook groene Sriracha. Het grootste verschil is dat er in Sriracha ook suiker wordt toegevoegd. Dit zit niet in een Sambal. En de structuur verschilt natuurlijk duidelijk.

Waar Sambal redelijk stevig is en meer lijkt op een chutney is Sriracha veel dunner waardoor je het makkelijk over gerechten kunt laten druppelen. Om die reden worden ze ook verschillend gebruikt. Sambal wordt vaker verwerkt in marinades en in de gerechten die je maakt. Of apart gegeven om op te spicen. Sriracha wordt ook veel gebruikt in sauzen en je kunt het makkelijk over van alles heen druppelen waardoor het ook een mooi effect geeft aan je maaltijden. Maar we zouden het hebben over Sriracha, dus wat kun je er allemaal mee doen?

sriracha cocktail

5 tips wat je allemaal kunt doen met Sriracha

  1. Sriracha mayonaise.

    Je ziet het overal langs komen en is het meest makkelijke sausje wat je kunt maken. Het is tegenwoordig ook te koop in de supermarkt, maar waarom zou je dit doen. Je doet gewoon 4 eetlepels van jouw favoriete mayonaise in een kommetje, 1 eetlepel (of hoe pittig je het wilt hebben) Sriracha erbij, nog wat knoflookpoeder en beetje citroensap. Roer door elkaar en voilà, klaar is je Sriracha mayonaise.

2. Sriracha Margarita.

Jazeker, als je tabasco kunt gebruiken in een cocktail kan dit ook met Sriracha natuurlijk. Je neemt 1 shotje tequila, 1/2 shotje cointreau en 1 theelepel Sriracha. Vul je glas verder met ijs en doe er wat ringetjes jalapeño peper in. Klaar is je Sriracha Margarita.

3. Sriracha Mocktail.

Als je een Margarita kunt maken, kun je natuurlijk ook een mocktail maken. Voor 2 glazen heb je 50 ml verse tangarine of mandarijnensap nodig, daarbij 50 ml verse sinaasappelsap, 1 theelepel suiker, kwart of halve theelepel Sriracha en natuurlijk ijs. Doe er wat sinaasappelschil bij en je hebt je Sriracha mocktail.

sriracha

4. Sriracha marinade.

Om je kip lekker spicy te maken kun je Sriracha in de marinade doen. Daarvoor mix je 1-2 eetlepels Sriracha met 3 eetlepels sojasaus, 3 eetlepels olijfolie, 1,5 eetlepel honing, sap van 1 limoen, 1 fijngehakt teentje knoflook, 1 cm geraspte gember en wat zout. Laat je kip hier minimaal een half uur in marineren en bak dit daarna bruin. Lekker bij een oosters gerecht met rijst of noodles waarbij je de marinade je die je  over hebt gehouden als saus gebruikt.

5. Sriracha als toevoeging in vrijwel alles.

Je druppelt over alles wat je maakt Sriracha, in de soep, bij je falafel, je flatbread. Over je kapsalon, al je vegetarische gerechten, bij de BBQ. Zet het dus gewoon standaard op tafel bij al je Oosterse of Mediterrane gerechten. Deze saus moet voortaan gewoon standaard in je koelkast staan.

En mocht je het toch een keer zelf willen maken, kijk dan op de site van Eetspiratie. Het is eigenlijk ook heel makkelijk te maken.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!