Food & Drinks

Raadsel opgelost: dit is de reden waarom er een sticker op jouw fruit zit

sticker-fruit-reden
Foto: Womanly

Je ken ze wel: stickers op je appels of ander fruit. Soms heb je het niet in de gaten en voor je het weet heb je er een in je mond. Waarom heeft iedere appel of sinaasappel zo’n sticker, en kan het kwaad als je er een eet? Het lijkt tenslotte heel onhandig en best veel werk om de stickers op al dat fruit te plakken. Waarom zit er sticker op fruit? Tijd voor Womanly om dit uit te zoeken.

De functie van een sticker op fruit

Deze kleine sticker heeft verschillende doelen, waarvan de eerste is om het merk en het soort fruit aan te geven. Dit is belangrijk omdat er verschillende variëteiten van bijvoorbeeld appels zijn. Door deze informatie kunnen zowel de consumenten die het fruit kopen als de medewerkers in de winkel gemakkelijk onderscheid maken tussen verschillende soorten fruit en ze op de juiste plaats leggen. Maar de sticker bevat natuurlijk nog andere informatie.

Op de sticker staat namelijk een PLU-code. Deze geeft meer informatie over het fruit. Dat is voornamelijk handig voor diegene die het fruit produceert. Maar ook als consument kun je hiervoor informatie vinden. Als het namelijk uit 4 cijfers bestaat dan zijn er bestrijdingsmiddelen gebruikt tijdens het telen. Staat er echter een 9 voor en zijn het dus 5 cijfers dan weet je dat het biologisch geteeld is.

sticker-op-appel

Is de sticker eigenlijk gevaarlijk voor je?

Natuurlijk is lijm nodig om de sticker aan te brengen, maar je hoeft je geen zorgen te maken, want deze lijm is vervaardigd uit zetmeel. Bovendien is de inkt op de sticker aangepast zodat er geen schadelijke stoffen in zitten. Dus zelfs als je een sticker per ongeluk niet hebt opgemerkt, is er geen gevaar. Dat gezegd hebbende, het is nog steeds een goed idee om de sticker tijdens het wassen van het fruit te verwijderen. Dat maakt het eten gewoon wat aangenamer.