Living

Stinkende prullenbak? Zo krijg je hem razendsnel weer schoon

stinkende-prullenbak-schoonmaken
Foto: Freepik

We hebben er allemaal regelmatig last van: de prullenbak die stinkt. Ook al is deze nog niet helemaal vol haal je toch de vuilniszak er maar uit omdat je misselijk wordt van de geur. En zeker in de zomer of in een warme keuken gebeurt dit snel. Maar ook al haal je de zak eruit, soms blijft toch nog die vieze geur in de bak hangen. En dat wil je niet. Dus gingen we op zoek naar de beste schoonmaaktips om die geur eruit te krijgen en te voorkomen.

De zak van je prullenbak vervangen

De zak van je prullenbak vervangen helpt al veel tegen geurtjes. Maar als je deze te lang laat zitten, krijg je juist een vieze geur. Dus wacht niet af tot de zak helemaal vol is voor je deze vervangt. Hoe langer de zak erin zit, hoe meer kans er is dat de geurtjes zich ophopen. Heb je dit regelmatig en duurt het echt wel even voor de bak vol zit , dan is het misschien een idee om een kleinere te kopen en een kleinere zak te gebruiken.

Het kan ook helpen door een citroen te halveren en met een helft de bak in te smeren. Citroen ontsmet namelijk, verwijdert de bacteriën en laat geurtjes verdwijnen. Je kunt eventueel ook citroenaroma hiervoor gebruiken. Als je het schoonmaakt met bleekwater of chloor helpt dit ook heel goed. Doe dit wel voorzichtig en gebruik niet teveel. Druppels op je kleding of schoenen wil je echt niet hebben.

citroen-stinkende-prullenbak

Geurtjes verwijderen uit je prullenbak

Als je prullenbak eenmaal stinkt, zijn er natuurlijk wel handige tips om die te verwijderen. Soda is bijvoorbeeld een goede oplossing. Wat soda op de bodem van je bak of in de vuilniszak helpt al. Soda absorbeert namelijk vieze geurtjes. Maar met soda kun je het ook goed schoonmaken. Het werkt veel beter dan allerlei chemische middeltjes. Of je strooit er wat wasmiddel in, dat geeft een lekkere geur en werkt een beetje hetzelfde als soda.

vieze-prullenbak-schoonmaken

Kattenbakvulling en etensresten in de prullenbak

De vieze geurtjes ontstaan meestal omdat het vocht van vloeistoffen naar onderen zakt. Deze gaan broeien en geven dan die vieze geur af. Een handige oplossing is om een laagje kattenbakvulling op de bodem te strooien. Dit absorbeert namelijk vocht. Denk er verder goed over na voor je etensresten in de prullenbak gooit. Als je het er los in gooit, gaat het rotten en trekt het ongedierte en fruitvliegjes aan. Wikkel het dus eerst in keukenpapier of een plastic zak voor je het erin gooit.