Health

Waarom je morgen nog moet stoppen met dat eeuwige snoozen

stoppen-met-snoozen-tips
Foto: Freepik

Wakker worden is een van de moeilijkste dingen wat er is. Een enkeling is een echt ochtend persoon, maar over het algemeen vindt iedereen dit verschrikkelijk. Express je wekker eerder zetten zodat je nog een half uur langer kan slapen, we kennen het allemaal. Maar snoozen blijkt het slechtste te zijn wat je kunt doen in de ochtend. Je wordt hier veel slechter van wakker. Wij leggen je uit wat het met je lichaam doet en wat je tegen snoozen kunt doen.

You snooze, you lose

Snoozen, oftewel sluimeren, is helemaal niet goed voor je lichaam. Het is op het moment zelf natuurlijk heerlijk. Nog even 20 minuutjes langer blijven liggen, maar uiteindelijk heb je er helemaal niets aan. Naast dat je je waarschijnlijk erg moet haasten als je wakker wordt, is het ook nog eens ongezond voor je lichaam. Snoozen zorgt ervoor dat je minder goed functioneert. Het verstoort namelijk je REM-slaap en dit zorgt ervoor dat je je gedurende de dag minder goed kunt concentreren.

Doordat je sluimert heb je telkens namelijk korte dutjes, waardoor je niet meer in je REM-slaap terecht komt. Zo wordt je erg vermoeid wakker. Ook kan het zorgen voor meer stress doordat je moet haasten in de ochtend. Als je meteen wakker wordt heb je een goede REM-slaap gehad en kan je de hele dag veel beter functioneren. Het is het beste om natuurlijk wakker te worden en niet gestoord te worden door een wekker, maar dit is vaak geen optie.

stoppen-met-snoozen-tips-

Tips tegen snoozen

Wat wel een optie is, is om je wekker zo laat mogelijk te zetten. Zorg dat je je wekker zo zet, zodat je precies genoeg tijd hebt in de ochtend. Plaats de wekker verder weg dan je nachtkastje. Zorg ook zeker voor een vast slaapritme. Dit kan vaak lastig zijn door de vele activiteiten in het leven. Maar door elke avond op dezelfde tijd naar bed te gaan en in de ochtend op dezelfde tijd op te staan slaap je het beste. Zo wordt je waarschijnlijk vanzelf wakker in de ochtend en hoef je nooit meer te snoozen.

Maar het allerbelangrijkste is om een fijne ochtendroutine te creëren. Zo heb je de avond ervoor al zin om op te staan door je samengestelde ochtendroutine. Kies er voor om direct op te staan en een stukje in je favoriete boek te lezen of serie te kijken met een kop thee. Zo wil je graag uit bed komen. Zorg ook voor een ochtend work-out, het is bewezen dat door ochtend work-outs je dag het meest productief is. Maak een lekker ontbijtje en leg je outfit de avond van te voren alvast klaar.

Blijf consequent

Probeer eens te kijken wat voor jou werkt en wat jij het fijnste vind in de ochtend. Kijk naar welke activiteit jij het liefste doet wanneer je opstaat en welk eten je het liefste eet. Maar probeer vooral consequent door te gaan met je ochtend gewoontes. Dit zal er echt voor zorgen dat je sneller een ochtendmens wordt. Snoozen wordt hiermee verleden tijd en jij zal altijd frisser voor de dag komen door meteen op te staan!