Health

Stoptober: wat gebeurt er met je lichaam als je 1 maand niet rookt?

stoptober-1-maand-niet-roken
Foto: Freepik

Oktober is weer aangebroken en dit betekent voor vele mensen een maand waarin stoppen met roken centraal staat. 28 dagen lang de uitdaging aangaan om niet te roken en dit uiteindelijk ook vol te houden, oftewel Stoptober. Roken is ongezond, dat weten we ondertussen allemaal. Er gebeurt namelijk van alles in je lichaam als je die sigaret links laat liggen. Maar waarom deze maand, wat doet het precies met je lichaam en werkt het nou echt? 

Waarom Stoptober?

Uit onderzoek blijkt dat 28 dagen precies lang genoeg zijn om te ervaren wat de positieve effecten zijn van stoppen met roken. In die 28 dagen maak je alle ontwenningsverschijnselen mee en als je dit volhoudt heb je 5 keer meer kans om het stoppen met roken vol te houden. Want van alle mensen die ooit mee hebben gedaan aan Stoptober heeft twee-derde van alle deelnemers dit doorgezet. En naast dat er allerlei gezondheidsredenen zijn om te stoppen met roken, bespaart het je ook nog eens geld.

Dit jaar is de 10e editie van Stoptober en daarmee hopen ze de  500.000ste stopper te behalen. Als je als lezer denkt hieraan mee te doen is het zeker handig om even een kijkje te nemen op de Stoptober website. Zij hebben een actieve online community en een app waar je kunt rekenen op dagelijkse online begeleiding. De organisatie Stoptober wil iedereen de kans bieden om te ervaren hoe een leven zonder roken kan zijn. Je doet dit namelijk niet alleen, maar met 50.000 andere mensen.

stoptober-1-maand-niet-roken

De effecten van Stoptober

De eerste paar dagen zullen het allermoeilijkste zijn, maar de gevolgen zijn groot. Na 20 minuten merk je de eerste positieve gevolgen al van stoppen met roken: je bloeddruk en hartslag dalen. Na 24 uur zijn je longen bezig met de zogenoemde grote schoonmaak. Je gaat veel slijm ophoesten en alle koolmonoxide is is nu ook uit je lichaam. Na 48 uur is alle nicotine officieel uit je lichaam verdwenen. Je ruikt en proeft nu al meteen beter dan daarvoor. En na 2 weken is de longfunctie en bloedsomloop ook verbeterd. 

Je zult merken dat je conditie er beter op wordt en dat je makkelijker kunt bewegen. Ook het welbekende rokershoestje zal verdwijnen. Maar de echte grote veranderingen en risicoverminderingen zullen pas veel later komen. Na 1 jaar is het risico op hart- en vaatziekten gehalveerd. Pas na 5 jaar is de kans op een beroerte gelijk aan die van een niet-roker. En het risico op longkanker is na 10 jaar pas gehalveerd. Tegenwoordig geldt hetzelfde bijna voor vapen, net zo slecht als roken en ook even belangrijk om ermee te stoppen.