Food & Drinks

Met deze 7 tips zorg je voor een stressvrij kerstdiner

stressvrij kerstdiner tips

Het is bijna tijd voor de gezelligste tijd van het jaar: kerst. De cadeautjes moeten worden gekocht, kleding gecheckt of moeten we toch wat nieuws aanschaffen en wat te doen met het kerstdiner? Zijn we alleen met de familie, komen de ooms en tantes ook of komt dit keer de hele vriendenkring eten? En wat gaan we dan voor lekkers eten zodat het allemaal een beetje te doen is? Dagen die eigenlijk in het teken moeten staan van gezellig met elkaar zijn, maar heel vaak voornamelijk een gevoel geven van heel veel dingen moeten doen en regelen.

Stappenplan zodat je tijdens Kerst zelf ook van het diner kunt genieten

Zeker als je ook nog kinderen hebt die in die tijd ook van alles hebben te doen op school waarvoor je ook nog van alles moet regelen. Dan kan de stress behoorlijk oplopen. Daarvoor hebben we een aantal zaken op een rij gezet, zodat je niet de dagen voor Kerst als een gek hoeft rond te rennen en je op de avond zelf verhit in de keuken staat terwijl de rest aan tafel zit te wachten op de volgende gang.

Daarom hebben wij een stappenplan gemaakt voor een stressloos avondje. Dit stappenplan bestaat uit 7 handige tips die je kunt uitvoeren. Op deze manier gaat jouw kerstavond in het teken staan van gezelligheid en samen zijn. Dat willen we toch allemaal?

kerstdiner

1. Bedenk van te voren een menu

Als je het lastig vindt dit zelf te bedenken kijk dan in de bladen van de supermarkten, daar vind je genoeg ideeën. Bedenk voor het menu het liefst gerechten die je al eerder hebt gemaakt. Wil je echt iets ingewikkelds serveren dat je nog niet eerder hebt gemaakt, probeer het dan in een weekend alvast een keer uit.

2. Boodschappenlijst

Maak als je het menu klaar hebt alvast een boodschappenlijst inclusief de drankjes. Tip: wat dacht je van deze Hot Aperol? Bedenk dan ook gelijk of je genoeg borden, bestek en glazen hebt. Vergeet daarbij ook de servetten en de aankleding niet.

3. Aanbiedingen op de lijst

Zorg dat je deze lijst altijd bij je hebt zodat je bij de dagelijkse boodschappen alvast de aanbiedingen die je ziet mee kunt nemen. Dat scheelt je weer minder boodschappen op de dagen voor Kerst. Zaken zoals bier en wijn zijn vaak al de hele decembermaand in de aanbieding, dus maak daar gebruik van.

4. De aankleding

Koop zaken zoals servetten en aankleding al in het begin van de maand zodat je niet op het laatst nog 10 zaken af moet lopen omdat alles wat je bedacht had niet meer is te vinden. Of doe dit als je toch naar 1 van de Kerstmarkten gaat.

kerstdiner stress tips

5. Gebruik de vriezer

Je kunt heel veel dingen invriezen, zoals boter, zalm, garnalen, vlees. Dit kun je dus prima ver van tevoren kopen als je het bijvoorbeeld voor een goede prijs in de schappen ziet liggen. In de vriezer zijn deze zaken wel 3 maanden te bewaren. Alles is tenslotte nu al duur genoeg.

6. Voorbereiding scheelt stress

Bedenk bij het maken van het menu ook gerechten die je al dagen van tevoren kunt maken en op de dag zelf alleen nog hoeft op te warmen en af te maken. Zoals de soep, quiches of stoofschotel. Veel dingen kun je 3 dagen in de koelkast laten staan voor je ze hoeft te gebruiken.

7. Bedenk van te voren een menu

Als je geen ster in de keuken bent, maak dan alleen dat deel waar je goed in bent ( of zorg alleen voor een mooie tafel en de drank) en vraag verder iedereen om iets mee te nemen. Bepaal dan wel wie welk deel van het diner mee moet nemen (voor-, hoofd- of nagerecht) zodat je niet alleen maar desserts zit te eten. Al kan dit misschien ook een leuk thema zijn.

Extra tip

Dek de tafel al in de ochtend, dan heb je daar geen omkijken meer naar. Op deze manier ben je klaar voor de gasten komen en kun je ze in je mooie jurk of pak relaxed ontvangen. Fijn Kerstdiner!!