Food & Drinks

Honing of stevia: Wat is eigenlijk de beste suikervervanger?

suikervervanger-honing-stevia
Foto: Freepik

We zijn steeds op zoek naar een goede suikervervanger. Want uiteindelijk weten we dat teveel suiker niet goed is voor de gezondheid. Je wordt er te zwaar van en je haalt al genoeg uit fruit als je daarvan voldoende eet. Maar helemaal zonder zoet wordt ook weer lastig. Je hebt natuurlijk meer mogelijkheden, zoals honing en stevia. Maar zijn deze dan echt beter, en welke van de twee is dan het beste om te kiezen? Womanly ging op zoek naar het antwoord op deze vraag.

Wat is de suikervervanger stevia?

Stevia is een 100% natuurlijke zoetstof. Het komt van de plant Stevia Rebaudiana die vooral voorkomt in Brazilië en Paraguay. Het groene blad hiervan is eetbaar en wordt gebruikt als zoetstof in thee en om medicijnen qua smaak zoeter te maken. De groene bladeren van de stevia zijn 10-15 keer zoeter dan suiker. Er zitten namelijk steviolglycosiden in die de plant zoet maken. En die zijn weer 250-300 keer zoeter dan suiker. Ze staan op producten onder het E-nummer E960. En het is een goede suikervervanger.

Er zijn 3 soorten stevia te koop. De groene waarvan de steviabladeren zijn vermalen tot poeder. Dit wordt ook wel pure stevia genoemd. Dan heb je de witte stevia die verkrijgbaar is als poeder en als vloeibare stevia, dus als druppels. Dit bestaat voor 90% uit de E960. Ook deze is heel puur. En je hebt een nep soort stevia. Dit is gemaakt van goedkope, kunstmatige stoffen waarvan maar 2-3% van glycosiden aan is toegevoegd. Deze bestaan dus eigenlijk voor 97% uit gewone suiker. De “echte” vind je online, bij drogist en biologische zaken. De “neppe” online en in de supermarkt.

stevia-suikervervanger

Wat is het voordeel van honing als suikervervanger?

Het voordeel van honing tegenover “gewone” suiker is dat het grootste bestanddeel water is. Dit is aangevuld met fructose, glucose en kleine deeltjes van natuurlijke suikers. Een klein beetje honing geeft al een zoete smaak. Je lichaam heeft door de fructose meer energie nodig om het om te zetten in brandstof dus verbrand je meer calorieën. Er wordt ook minder van de zoetstof omgezet in vet. Het is sowieso beter dan suiker en dus ook een goede suikervervanger.

honing-suikervervanger

Is stevia of honing beter?

Stevia is dus een goede keuze als suikervervanger en caloriearm als je de pure vorm neemt. In andere soorten wordt van alles toegevoegd en heeft het niet zoveel zin als suikervervanger. Bovendien moet je de smaak fijn vinden, want die is wel wat anders dan suiker. Het heeft een lichte dropsmaak, is wat bitter en dat vindt niet iedereen lekker in een kopje thee. Daarnaast is het niet goedkoop. Dus als het je alleen om de calorieën gaat is stevia een goede oplossing. Maar anders is honing zeker zo goed.