Geld & Carrière

Hiermee ga jij 10x zo productief zijn tijdens het thuiswerken

super-productief-thuiswerken
Zo ben je super productief bij het thuiswerken (Afbeelding: Bridesmaids film)

Thuiswerken blijft sinds 2020 onverminderd populair. Het is dan ook heerlijk om in je pyjama voor de laptop te kunnen schuiven, zonder dat je de hele dag het geklets van je collega’s aan moet horen. Maar thuiswerken zorgt er niet altijd voor dat je optimaal presteert. Met deze tips zorg je ervoor dat je op je thuiswerkdag super productief aan de slag gaat. Laat die salarisverhoging maar komen! 

Routine en een eigen werkplek

Als je vaak thuiswerkt, herken je de volgende situatie vast: je rolt om kwart voor 9 uit je bed, stapt nog snel even onder de douche en gaat vervolgens in je huispak met je laptop op de bank zitten. Hoewel dit op sommige dagen even heerlijk kan zijn, is het niet bepaald goed voor je motivatie. Bouw daarom een vaste routine op, waarbij je ’s ochtends voldoende tijd hebt om je klaar te maken. Om jezelf echt een productief gevoel te geven, helpt het ook om je aan te kleden alsof je naar kantoor gaat.

Thuiswerken betekent niet dat je geen fijne werkplek kan hebben. Zorg ervoor dat je een plekje hebt waar je elke dag rustig kan zitten, zonder afleiding van huisgenoten of van teveel spullen. Koop een fijne stoel die je rug en schouders ondersteunt, zodat je makkelijk een hele dag zonder lichamelijke ongemakken achter je laptop kan zitten. Een opgeruimde werkplek zorgt ervoor dat je in je focus kan zitten en niet snel afgeleid raakt.

thuiswerken-productief

Koffie-uurtje en blokken plannen

De grootste uitdaging aan thuiswerken is het vinden van een goede balans tussen werk en privé. Raak je snel afgeleid van whatsappjes of Instagram-berichten tussendoor? Dan kun je je mobiel tijdens het werken het beste even ergens anders leggen. Zorg ervoor dat je tijdens je werkdag regelmatig even met je collega’s communiceert: bijvoorbeeld door een wekelijks koffie-uurtje via Zoom in te plannen. Hierdoor bouw je een connectie met je werk en je collega’s op.

Om niet te verzanden in alle taken die op je bordje liggen, kun je het beste je taken ’s ochtends al verdelen in blokken. Besteed tijdens zo’n blok al je aandacht aan één taak. Plan na het afronden van deze taak een beweegmoment in: het is namelijk erg goed voor je focus en je gezondheid om regelmatig te bewegen. Probeer om het uur even te lopen en wat rek- en strekoefeningen te doen. Zo kom je fit en gefocust het thuiswerken door.

thuiswerken-tips

Pomodoro techniek en binaural beats

Omdat het thuiswerken tegenwoordig zo vaak voorkomt, komen er steeds meer technieken en hulpmiddelen voor productiviteit op de markt. Heb je bijvoorbeeld al eens gehoord van de Pomodoro techniek? Dit is een manier van werken die ervoor zorgt dat je je focus optimaal blijft behouden. De techniek pas je toe door je voor 25 minuten volledig op één taak te richten. Hiervoor zet je een timer zodat je niet zelf de tijd bij hoeft te houden. Na deze 25 minuten hou je 5 minuten pauze, en begin je weer aan een nieuwe taak.

Tijdens het werken raak je misschien snel afgeleid door geluiden. Om dit tegen te gaan, kun je het beste muziek aanzetten die je helpt om je focus te behouden. De top-40 hitjes zijn hier minder geschikt voor, maar zogenaamde binaural beats zijn specifiek gemaakt om je hersenen op een optimaal concentratieniveau te brengen. De beats als achtergrondmuziek aanzetten tijdens het werken, zou helpen om je hersenen optimaal te laten focussen op de taken die je af moet krijgen.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!