Deze producten in de supermarkt bevatten te veel zout zonder dat je het weet
-
Aline de Jong
- •
- Food & Drinks
- •
- •

Dat te veel zout in je eten niet gezond voor je is weten we eigenlijk allemaal wel. Maar de meesten van ons checken niet echt alle ingrediënten als je iets koopt in de supermarkt. En ook al denken we dat we gezond bezig zijn, valt het toch tegen als je jezelf erin gaat verdiepen. Voor je gezondheid is het dus beter wel op het etiket te kijken. Omdat we weten dat je tijd kostbaar is, hebben wij het alvast voor je gedaan. De toppers van zoutste artikelen geven we je dus bij deze.
Het verschil tussen zout en natrium en waarom het slecht voor je is
Omdat op sommige etiketten geen zout staat, maar natrium, kijk je er snel over heen. Maar natrium is eigenlijk hetzelfde.. De scheikundige naam voor keukenzout is namelijk natriumchloride; het bestaat uit een deel natrium en een deel chloride. En 1 gram keukenzout staat gelijk aan 0,4 gram natrium. Een beetje natrium is prima. Uiteindelijk heb je het ook nodig om je spieren goed te laten werken.
Voor je zenuwcellen is het ook goed en voor een goede vochthuishouding. Maar de totale zoutinname zou niet meer moeten zijn dan 6 gram per dag, wat dus gelijk staat aan 2,4 gram natrium. Gemiddeld krijgt een Nederlander zo’n 9 tot 10 gram zout binnen. Het is goed voor het conserveren en daarom zie je het in veel producten. Maar teveel is heel slecht voor je nieren en je hart. Je kunt een te hoge bloeddruk krijgen, een hart- of vaatziekte of een nieraandoening.
In welke producten zit teveel zout?
Kant-en-klaarmaaltijden en pizza’s zijn dé 2 artikelen die je zo min mogelijk zou moeten nemen. Een kant-en-klaarmaaltijd bevat vrijwel altijd veel teveel zout. Gemak dient de mens, maar niet je lijf. Ook al zit er soms veel groente in zulke maaltijden, het totaalplaatje is echt niet goed. Daarnaast zijn pizza’s uit de diepvries een van de slechtste dingen die je kunt kiezen. Er kan zomaar 4,2 gram zout per pizza in zitten. Maar let op: ook een verse pizza is niet altijd zo gezond als je zou denken. Uiteindelijk kun je het toch beter zelf maken.
Soepen zijn natuurlijk altijd lekker om bij de lunch te nemen, als 4-uurtje als die hongerklop toe slaat of als maaltijd. En lekker snel klaar. Even opwarmen en hup het staat op tafel. Maar een klein blikje tomatensoep, dus genoeg voor 1 kop, bevat al bijna 2 gram zout. En dan hebben we het nog niet over de cup-a-soup die vaak om 4 uur wordt gekozen. Dit bevat al snel 21% van wat je per dag totaal nodig hebt aan zout.
Bewerkt vlees, vleeswaren of vleesvervangers
We schreven al eerder over het gezondste broodbeleg. Daarin vermelden we al dat vleeswaren en kaas behoorlijk veel zout bevatten. Er zijn wel betere soorten maar vrijwel alles wat bewerkt is bevat teveel. Ook een plak 48+ kaas is niet zo gezond als je denkt, doe dus zeker geen 2 plakken op je boterham. Maar dit geldt dus ook voor vlees zoals rookworst of hamburgers die kant-en-klaar zijn. Dan maar een vleesvervanger? Nou ook die bevatten vaak teveel. Waarschijnlijk voor de smaak. Dus check dit toch maar voor je het in je mandje legt.
Snacks en tussendoortjes
En ja die wisten we natuurlijk wel. Want vrijwel alle kant-en-klare snacks zijn sowieso niet gezond. En dat gaat vaak om het zoutgehalte wat er in zit. Een frikandel kan per portie 1,33 gram bevatten. Dan nog een patatje erbij, ook al komt die uit de Airfryer en het wordt nog meer. Maar natuurlijk ook een Bifi worstje, chips en ga zo maar door. Eigenlijk alles wat bewerkt is: kant-en-klaar producten en snacks. En dan hebben we het nog niet gehad over de onverzadigde vetten die erin zitten!