Health

Verborgen symptomen hartinfarct: dit moet iedere vrouw weten

symptomen-hartinfarct-vrouwen
Afbeelding: Unsplash

Hoewel de meeste vrouwen denken dat een hartinfarct voornamelijk mannen treft, is de realiteit dat het wereldwijd één van de grootste doodsoorzaken bij vrouwen is, zeker na de overgang. De symptomen verschillen van de mannelijke hartaanval, waardoor deze vaak bij de huisarts over het hoofd worden gezien. Het is daarom erg belangrijk om te weten welke symptomen zich bij vrouwen voordoen. In dit artikel gaan we dieper in op de symptomen van een hartinfarct bij vrouwen.

Subtiele maar belangrijke tekenen van een hartinfarct

Wanneer het om een hartinfarct gaat, denken veel mensen aan plotselinge en intense pijn op de borst. Hoewel dit bij sommige vrouwen kan voorkomen, ervaren vrouwen dikwijls veel subtiele tekenen die gemakkelijk over het hoofd worden gezien. Symptomen zoals onverklaarbare vermoeidheid, kortademigheid, een lichte druk of pijn in de bovenrug, nek of kaak, en een ongewoon gevoel van indigestie, kunnen allemaal waarschuwingssignalen zijn van een dreigend hartinfarct.

Vrouwen hebben ook de neiging om minder typische symptomen te hebben, waaronder misselijkheid en braken, duizeligheid en flauwvallen. Huisartsen die deze vrouwen op hun bezoekuur krijgen, denken vaak dat het om stress of symptomen van de overgang gaat. Daarom ontvangen vrouwen nog vaak een verkeerde diagnose: ‘Wekelijks overlijden er in Nederland nu vrouwen door een gemiste diagnose’, zegt cardiologe Anouk Maas tegen de NOS.

hartinfarct-vrouwen

Hartinfarcten bij vrouwen

Hoe kan het dat hart- een vaatziekten bij vrouwen vaak nog door artsen over het hoofd worden gezien? Het antwoord zit hem in de kleine hartvaatjes. Waar mannen vaak problemen hebben in de grotere kransslagaders in het hart, hebben vrouwen vaker klachten in de allerkleinste vaatjes van het hart. Bij het onderzoek zijn die kleine vaatjes niet goed te zien. Daarom wordt de diagnose vaker niet gesteld.

Dat er kennis over hartinfarcten bij vrouwen mist, komt voornamelijk doordat er in het verleden vooral onderzoek werd gedaan naar het mannelijk lichaam. Tegenwoordig komt er steeds meer kennis op over het verschil tussen het vrouwelijk en mannelijk lichaam, en weten artsen steeds vaker een goede diagnose te stellen.

hartinfarct-vaten-vrouwen

Begrijpen van risicofactoren bij vrouwen

Het begrijpen van de risicofactoren is net zo belangrijk als het herkennen van de symptomen. Verschillende factoren kunnen het risico op een hartinfarct bij vrouwen vergroten, waaronder een zittende levensstijl, slechte voedingskeuzes, roken, hoge bloeddruk, diabetes en obesitas. Daarnaast kunnen bepaalde leeftijdsgebonden factoren, zoals de menopauze, het risico verhogen.

Om een hartinfarct tegen te gaan, is het belangrijk om een gezonde levensstijl aan te houden. Zeker na het vijftigste levensjaar is een gezonde levensstijl erg belangrijk. Dit omvat regelmatige workouts, een gezond dieet met veel groenten en fruit, stoppen met roken en het vermijden van overmatig alcoholgebruik. Bezoek ook regelmatig de huisarts om hartklachten te voorkomen.

hartinfarct-onderzoek

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!