symptomen-last-bindingsangst
Life & Health

5 herkenbare symptomen dat je last hebt van bindingsangst

Heb jij het idee dat je constant aan het daten bent, maar er geen relatie uitkomt? Net op het moment dat het een beetje serieus wordt, haak jij eigenlijk al af. Kan nog wel lastig voor jezelf (en de betreffende mannen) zijn als het vaker gebeurt. Best veel vrouwen hebben hier last van. Benieuwd of jij dit ook hebt? Dit zijn de 5 signalen die aangegeven dat je last hebt van bindingsangst. 

Wat is bindingsangst?

Zoals het woordje het misschien al zegt, houdt bindingsangst in dat je bang bent om aan iemand te binden. Je hebt de angst om afgewezen te worden. Personen met bindingsangst vinden het daarom ook lastig om een langdurige relatie aan te gaan met iemand. De angst kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat je geen goede jeugd hebt gehad, of dat je vroeger vaak bent gepest.

Relaties lijken tegenwoordig steeds minder vanzelfsprekend. We hebben namelijk ontzettend veel singles in ons land. Tot je 25ste samenwonen met huisgenoten is helemaal niet zo vreemd tegenwoordig. Volgens onderzoek van het CBS zullen er steeds meer mensen single zijn.  Jan Latten, hoogleraar sociale demografie zegt zelfs tegen het AD dat hij verwacht dat in 2050 de  helft van alle huishoudens single zijn. bindingsangst-vrouw

 1. Veel afknappers

Heb je last van bindingsangst? Dan is de kans groot dat jij allemaal kleine dingen ziet die vervelend zijn (die eigenlijk helemaal niet zo vervelend zijn). Het is heel makkelijk om afknappers te vinden. Ondanks dat hij echt heel leuk is, overtuig je jezelf dat er allemaal dingen zijn die niet zo perfect zijn. Zo is het makkelijker om jezelf niet te binden.

Dit zijn 5 tekenen dat hij (of jij) last heeft van bindingsangst

2. Bang om gekwetst te worden

Dankzij de psychologie kennen we de ‘hot-stove’ theorie. Ben je nog niet bekend met deze theorie? Wij leggen het even uit. Op het moment dat een kind een hete kachel aanraakt, zorgt de pijn ervoor dat hij nooit meer dezelfde fout maakt. Dus: ben je in het verleden gekwetst geraakt? Dan kan het zijn dat je er alles aan doet om nooit meer gekwetst te worden.
Het is dan makkelijker voor jou om mannen op afstand te houden.

kwetsen

3. Aangetrokken tot onbereikbare mannen

Of ze nu emotioneel of fysiek onbereikbaar zijn, jij kiest altijd de verkeerde mannen uit. Misschien wel een narcist, die alleen aan zichzelf denkt.  Ondanks dat je er heilig van overtuigd bent dat je echt op zoek bent naar ware liefde, blijf jij toch voor de onbereikbare mannen gaan. Waarom? Stiekem weet je dat het nooit serieus kan worden. Op deze manier heb je het wel gezellig maar niet te gezellig.

bindingsangst-onbereikbare-mannen

4. Niet goed kunnen communiceren

Slechte communicatie of geen communicatie is voor velen een verdedigingsmechanisme. Op deze manier hou jij mensen op afstand. Vage afspraken maken, laat reageren of niet reageren. Niet (goed) communiceren is jouw specialiteit. Op deze manier kan je natuurlijk nooit echt een band opbouwen met een man.

communiceren

5. Je saboteert jezelf

Onbewust (of misschien zelfs bewust) doe jij er alles aan om de relatie stuk te maken. Ook vind je het lastig om toe te geven dat je eigenlijk wel gelukkig bent. Het is veel makkelijker voor jou om jezelf ervan te overtuigen dat het toch kapot gaat. In plaats van genieten van wat je nu hebt, doe je er alles aan om je relatie te saboteren. Het klinkt gek, maar zo voelt het toch alsof je alles onder controle hebt.

relatie-saboteren

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!