Health

Dit gebeurt met je lichaam als je met een tampon gaat slapen

tampon-slapen-gezondheid

Ongesteld zijn: het is nou niet bepaald onze favoriete bezigheid. Allereerst is die buikpijn geen pretje, maar ook moet je vaker poepen als je ongesteld bent. Allemaal taboes waar we niet graag over praten, maar toch mee te maken hebben. Je weet waarschijnlijk wel dat het niet goed is om een tampon te lang in te houden. Toch slapen we er regelmatig mee en dan zit die witte rakker ook 8 uur lang te broeden in je vagina. Is dat eigenlijk gevaarlijk?

Tampon te lang inhouden en TSS

Als je een tampon te lang inhoudt, kan het zorgen voor een schimmelinfectie of je kunt zelfs het Toxische Shock Syndroom (TSS) krijgen. Gelukkig gebeurt dat laatste heel zelden, maar toch kan het gebeuren. In het allerergste geval is de tamponziekte dodelijk vertelt Sherry Ros aan Libelle.nl. TSS komt bij 1 op de 100.000 vrouwen voor. Het is een infectie die bestaat uit 2 soorten bacteriën: de staphylococcus (staph) en de groep A streptokok (strep).

Je merkt er niets van, maar elke vrouw heeft niet-schadelijke hoeveelheid van die ‘strep’ in haar lichaam. Pas als de bacterie zich gaat vermenigvuldigen, ontstaat er een groot probleem. Hoe langer je de tampon laat inzitten, des te groter die kans is.  Maar hoelang is nou eigenlijk te lang? Women’s Health zegt dat je hem het liefst om de vier uur moet vervangen. Gemiddeld slapen we zo’n 8 uur en we hebben natuurlijk geen zin om in de nacht tijdens schoonheidsslaapje een tampon te verwisselen.

tampon-slapen

Slaap niet te lang met een tampon

De Amerikaanse Glamour vroeg aan gynaecoloog Pari Ghodsi of het slapen met een tampon kwaad kon. Ghodsi vertelt dat het ligt aan hoelang je van plan bent om te slapen. “Als je op zaterdagochtend heel lang wil uitslapen, is het verstandiger om vrijdagnacht een maandverbandje of menstruatiecup te gebruiken,” zegt de gynaecoloog. Anders is de kans groot op allemaal nare infecties.

Doe hem dan ook niet lang van tevoren is als je aan je nachtrust begint. Als je vlak voor het slapen gaan een tampon in doet en je niet langer dan acht uur slaapt, is er geen reden om zorgen te maken en loop je weinig kans op infecties volgens gynaecoloog Ghodsi. Gelukkig maar! Er zijn zelfs vrouwen die hem dagen of zelfs weken laten zitten omdat ze het bijvoorbeeld vergeten zijn en hij te ver naar achteren is geduwd.

Wat je daarvan merkt, is een hele frappante onaangename geur. Daarnaast kan er ook koorts, misselijkheid en duizeligheid optreden. Een bezoekje dan de huisarts is dan natuurlijk niet verkeerd. Vind je met een tampon slapen toch geen fijn idee? Dan kan je altijd nog gaan voor menstruatie ondergoed. Dit is een prima hygiënische vervanger voor tampons.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!