tandenborstel-vervangen-gebit
Life & Health

Dit is hoe vaak je je tandenborstel moet vervangen voor een gezond gebit

Een brede smile met stralende tanden zoals Nicolette van Dam krijg je niet zomaar. Daarvoor is het belangrijk om je mond dagelijks goed te verzorgen. Je tandenborstel is een belangrijk onderdeel van je dagelijkse mondverzorging. Maar hoe vaak moet je je tandenborstel zelf eigenlijk vervangen om je gebit gezond te houden? Wij zochten het voor je uit. 

Tandenborstel vervangen voor goede mondhygiëne

Om een optimale mondhygiëne te behouden, is het belangrijk om regelmatig te controleren of je tandenborstel aan vervanging toe is. Een borstel die eigenlijk te oud is, kan namelijk meer schade aanrichten dan je denkt. Zo kan het gebeuren dat er na verloop van tijd bacteriën in je tandenborstel ophopen. Dit gebeurt met name in ruimtes met onvoldoende ventilatie, zoals je badkamer. Zorg er daarom voor dat je je tandenborstel op een schone en droge plek bewaart.

Bij een tandenborstel die te lang wordt gebruikt, kunnen deze bacteriën zich vermenigvuldigen en zich tijdens het poetsen weer verspreiden naar andere delen van je mond. Dit kan leiden tot onder andere tandvleesontstekingen.  Door je borstel regelmatig te vervangen, verminder je de kans op deze bacteriegroei. Daarnaast kunnen de haartjes van de borstel na lang gebruik uit elkaar gaan staan. Ook dit is een teken dat deze te oud is. Hierdoor heeft het poetsen minder effect, wat er toe leidt dat je je tanden minder grondig schoonmaakt.

tandenborstel-vevangen-gezond

Tips voor een gezonde glimlach

Om bovenstaande redenen raden tandartsen dan ook aan om je tandenborstel eens in de 3 à 4 maanden te vervangen. Zo weet je zeker dat je je tanden op een gezonde manier reinigt. Wil je zeker weten dat je goed poetst? Kies dan voor een elektrische tandenborstel. Door de snel roterende beweging van de elektrische borstel reinig je het gebit een stuk effectiever. En ook handig: meestal geeft de elektrische variant zelf aan wanneer het tijd is om het borsteltje te vervangen.

Ook raden tandartsen aan om na elke poetsbeurt je tanden goed te flossen. Tussen de tanden blijft namelijk veel tandplak en bacteriën zitten die je zonder flossen lastig verwijdert. Door regelmatig te flossen help je je gebit om gezond en stralend wit te blijven. Voor een persoonlijk advies voor je gebitsverzorging is het verstandig om elk half jaar een bezoekje te brengen aan de tandarts en de mondhygiënist. Zij kunnen je helpen met een advies op maat voor een gezond en stralend gebit.

tandenborstel-vervangen-tandarts

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!