Life & Health

Waarom je never nooit (meer) je telefoon naast je bed moet opladen

telefoon-opladen-bed
Foto: Freepik

We kunnen tegenwoordig niet meer zonder onze telefoon: gemiddeld hebben Nederlanders een dagelijkse schermtijd van 2 uur per dag. Zelf ’s avond zitten we vastgeplakt aan onze telefoon, en ligt het apparaat ook ’s nachts naast ons hoofd aan de lader. Want stel je voor dat je midden in de nacht een belangrijk telefoontje mist. Toch blijkt deze nachtelijke positie van je mobiel een stuk minder veilig en gezond dan je zou denken. 

Telefoon opladen naast het bed

Net als je lichaam moet ook je telefoon ’s nachts opladen. Door onze lichte verslaving aan ons mobieltje houden we ook deze ’s nachts graag zo dicht mogelijk bij ons. Niet alleen zodat we de telefoon snel kunnen opnemen als er gevaarlijke situaties zijn, maar ook zodat we een handige wekker naast ons bed hebben.

Maar je mobiel naast je bed leggen kan de kwaliteit van je slaap flink verstoren. Het licht van het laadlampje en de meldingen die ’s nachts binnenkomen, kunnen je slaap verstoren. Zelfs als je je telefoon op stil zet, kan het constante gevoel van verbondenheid en de verleiding om je telefoon te bekijken ervoor zorgen dat je moeilijker in slaap valt en minder diep slaapt.

telefoon-opladen

Brandgevaar en schadelijke straling

Naast het verstoren van je slaap kan het opladen van je mobiel naast je bed ook zorgen voor brandgevaar. Zo kan je mobiel oververhit raken en in combinatie met je matras voor brand kan zorgen. Dit kan zorgen voor gevaarlijke situaties voor zowel jou als je huisgenoten.

En hoewel er nog geen definitief bewijs is dat de straling van smartphones schadelijk is voor de gezondheid, hebben sommige studies aangetoond dat langdurige blootstelling aan radiofrequente straling een risico kan vormen. Door je telefoon naast je hoofd op te laden, vergroot je de blootstelling aan deze straling tijdens de nacht.

telefoon-bed

Alternatieven om je telefoon op te laden

Het is dus beter om een alternatief te vinden voor het opladen van je telefoon. Leg je telefoon bijvoorbeeld voor het slapengaan in de huiskamer aan de lader. Koop een ouderwetse wekker, zodat je je telefoon niet meer als wekker hoeft te gebruiken. Heb je je telefoon toch graag ’s nachts in de slaapkamer? Bedenk dan een oplaadschema waardoor je je telefoon niet meer ’s nachts aan de lader hoeft te leggen. Veiligheid boven alles!

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!