Living

Dit kost het als je telefoon oplader de hele dag in het stopcontact zit

telefoonoplader-stopcontact-kosten-extra

Schrik je ook wel eens van je schermtijd? We zitten ontzettend veel op onze smartphone waardoor hij aan het eind van de dag zo goed als leeg is. Wanneer je heerlijk in je warme bedje ligt, stop je jouw smartphone in de telefoon oplader die al voor je klaarligt in de contactdoos. Wel zo makkelijk toch? Een oplader in het stopcontact laten zitten lijkt handig, maar kun je beter niet doen. Naast dat het ontzettend gevaarlijk is, zal je het ook merken op je energierekening.

Telefoon oplader in het stopcontact laten zitten

Iedereen heeft wel een lader in huis die constant in het stopcontact zit. Na het opladen van onze smartphone trekken we de stekker er vaak ook niet uit. Lekker makkelijk voor de volgende keer. Herken je jezelf hier absoluut niet in? Dan hebben we uiteraard niets gezegd en ben je uitgeroepen tot topper van de week! Stiekem toch wel herkenbaar? Dan is het zeker niet te laat om je routine te verbeteren.

Heel veel toestellen verbruiken energie als je ze niet gebruikt. Denk maar aan je tv of laptop. Als het lampje brandt, weet je eigenlijk al dat het apparaat energie verbruikt. Ook merk je het als de oplader nog gloeiend heet is. Het is niet alleen zonde, maar ook mega gevaarlijk. Daarnaast vergoot je volgens de nieuwssite NOS ook het risico als je in de nacht je smartphone oplaadt. Hij kan dan oververhit raken en wellicht slaap je hier helemaal doorheen.

telefoonoplader-kosten-stopcontact

Extra onnodige kosten door vampierstroom

Via Hart van Nederland kwamen we erachter dat een adapter die onnodig in het stopcontact zit, ongeveer 2 watt verbruikt. Per jaar is dat 17.52 kilowattuur. Zij zijn uitgegaan van het gemiddelde tarief overstappen.nl.  Een kilowattuur kost gemiddeld in september dit jaar zo’n 89 cent. Voor een telefoon oplader die non-stop in het stopcontact blijft zitten, betaal je per jaar omgerekend 15,60 euro, Moet je eens nagaan hoeveel kosten je kwijt bent als een heel gezin de opladers in de stekkers laten zitten.

Naast de kosten en veiligheid, zijn er natuurlijk ook meer redenen om je telefoon oplader na gebruik uit het stopcontact te halen. Je vermindert hierbij slijtage door ze alleen in het stopcontact te doen wanneer het nodig is. Vind je het irritant om alles er steeds één voor één uit te halen? Dan is een stekkerdoos met schakelaar wellicht de oplossing voor jou. Met een druk op de knop, zet je alle aangesloten laders of apparaten uit.elefoonoplader-energiekosten