Geld & Carrière

Geen testament opgesteld? Dit gebeurt er met je erfenis

testament-erfenis-erfgenamen
Foto: Freepik

Het opstellen van een testament is een van die taken die vaak wordt uitgesteld, omdat de meeste mensen er niet graag over nadenken. Toch is het een essentieel juridisch document dat de verdeling van je bezittingen regelt en ervoor zorgt dat je wensen worden gerespecteerd na je overlijden. Maar wat gebeurt er als je geen testament hebt opgesteld? Womanly onderzocht de gevolgen van het ontbreken van een testament en wat er met je erfenis gebeurt. 

Wie zijn de erfgenamen bij ontbreken testament?

Een testament opstellen is voor veel mensen een ‘ver van hun bed show’. Toch is het voor onze nabestaanden erg fijn om te weten wat er gebeurt met onze bezittingen als we overleden zijn. Een testament bepaalt hoe je bezittingen worden verdeeld over de erfgenamen. Zo kan er geen ruzie of onduidelijkheid ontstaan na je overlijden.Heb je geen testament opgesteld, dan wordt je erfenis bepaald volgens het erfrecht. Dit erfrecht bepaalt wie je erfgenamen zijn en hoeveel zijn erven.

Volgens het erfrecht erven alleen je geregistreerde partner of bloedverwanten. Deze bloedverwanten kunnen je (geadopteerde) kinderen zijn, maar ook bijvoorbeeld ouders, broers, zussen en grootouders. De erfenis gaat eerst naar de kinderen, als deze er niet zijn naar de ouders, broers of zussen en als deze er niet zijn naar de grootouders. Kan er geen erfgenaam gevonden worden, dan gaat je erfenis naar de staat.

testament-vermogen

Je testament opstellen bij een notaris

Wil je je geld na je overlijden schenken aan andere mensen dan je directe erfgenamen, dan is het verstandig om een testament op te stellen. Ook als je zelf de regie wilt houden over wie wat krijgt, is het verstandig om dit vast te leggen. Bijvoorbeeld de overdracht van je huis of wanneer je je spaargeld het liefst aan een goed doel geeft. Maar ook als je je je stief- of pleegkinderen in je testament wilt bijvoegen. Deze zijn volgens de wet namelijk geen officiële erfgenamen.

Wil je graag een testament opstellen, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Voor het opstellen van een testament heb je altijd een notaris nodig. Samen met de notaris bespreek je je wensen en stel je het officiële testament op. In het testament kun je ook een executeur aanwijzen. Dit is een persoon die de praktische zaken na je overlijden afhandelt, zoals het opzeggen van abonnementen. Deze persoon kan iemand zijn die je vertrouwt, of de notaris zelf. Meer informatie? Kijk dan op Juridischloket.nl.

testament-notaris