Life & Health

Meer tijd voor jezelf: 6 tips om beter te kunnen plannen

tips-beter-plannen
Foto: Freepik

In onze drukke en hectische samenleving lijkt het wel alsof we altijd tijd tekortkomen. We rennen van de ene afspraak naar de andere, proberen alle ballen in de lucht te houden en vergeten soms onszelf daarbij. Het is belangrijk om ook tijd voor jezelf te hebben, om te ontspannen en op te laden. In dit artikel geven we je 6 handige tips om beter te kunnen plannen en zo tijd over te houden voor jezelf.

Tip 1: Maak een realistische planning

Een goede planning begint met realistische verwachtingen. Vaak overschatten we onze mogelijkheden en plannen we te veel in een bepaalde tijd. Neem daarom voldoende tijd voor elke taak en zorg voor ruimte tussen afspraken. Op die manier voorkom je stress en creëer je tijd voor jezelf.

Tip 2: Prioriteiten stellen

Het is belangrijk om prioriteiten te stellen in je planning. Maak een lijst in je weekkalender van alle taken die je de komende week moet doen en bepaal welke het belangrijkst zijn. Focus je op die taken en plan ze als eerste in. Op die manier voorkom je dat je tijd verspilt aan minder belangrijke zaken.

Tip 3: Leer nee te zeggen

Een veelvoorkomende valkuil is dat we te veel hooi op ons vork nemen. We willen graag anderen helpen en zeggen daarom vaak ja tegen allerlei verzoeken en taken. Leer nee te zeggen en durf je eigen grenzen aan te geven. Op die manier houd je tijd over voor jezelf en voorkom je overbelasting.

Tip 4: Maak gebruik van een kalender

Een kalender kan een handig hulpmiddel zijn bij het plannen. Maak bijvoorbeeld gebruik van een digitale agenda waarin je al je afspraken en taken kunt bijhouden. Ben je daar geen liefhebber van? Een papieren kalender is net zo goed!  Zo heb je altijd een overzicht van wat er op de planning staat en kun je efficiënter werken. Hier vind je talloze planners en kalenders om jezelf zo geordend mogelijk te houden.

Tip 5: Creëer momenten voor jezelf

Naast het plannen van taken en afspraken is het ook belangrijk om bewust tijd vrij te maken voor jezelf. Plan bijvoorbeeld regelmatig momenten in waarop je niets hoeft te doen en kunt ontspannen. Dit kan een avondje bankhangen zijn, maar ook een wandeling in de natuur of een bezoek aan de sportschool. Door bewust tijd voor jezelf te creëren, kun je beter ontspannen en opladen.

Tip 6: Houd je planning flexibel

Hoewel het maken van een planning belangrijk is, is het ook essentieel om flexibel te blijven. Soms lopen dingen anders dan gepland en is het nodig om je planning aan te passen. Wees niet te streng voor jezelf en accepteer dat niet alles altijd volgens plan verloopt. Op die manier voorkom je stress en creëer je ruimte voor onverwachte momenten.