Food & Drinks

Minderen of stoppen met drinken? 5 tips om dry January vol te houden

minderen-met-drinken-tips

Wij proberen de laatste jaren mee te doen aan Dry January. We gaven al eerder aan wat goede redenen zijn om dit te doen, zoals: alcohol is niet echt goed voor je lichaam en geest, dus even niet drinken is daar zeker goed voor. Verder val je er waarschijnlijk wat van af, krijg je meer energie, meer concentratievermogen en voel je je gewoon beter. Genoeg redenen om er dus aan mee te doen

5 Tips om Dry January de hele maand vol te houden

In 2011 werd de term gelanceerd door de vrijwilligersorganisatie ‘Alcohol Concern’ om mensen bewuster te maken van hun alcoholgebruik. En dit dus te doen door een maand lang geen alcohol te drinken. Daar deden enkele duizenden mensen aan mee. Al snel groeide dit uit tot een grootschalige campagne waar ook steeds meer landen aan mee gingen doen.

Ook in Nederland is het de laatste jaren een steeds groter item wat je overal langs ziet komen. Vandaag de dag doen er zelfs tienduizenden mensen in alleen al Nederland aan mee. Je kent vast wel mensen om je heen die er aan mee doen. Alleen is de vraag hoe hou je dit het makkelijkst een maand, of misschien wel langer, vol. Daarvoor geven wij je een aantal handige tips om deze maand vol te houden.

Dry January Healthy

Je doet het niet alleen!

Meld aan je vrienden en collega’s dat je mee doet aan Dry January en  probeer meer mensen mee te krijgen. Je zult zien dat je niet de enige bent en daardoor is het makkelijker nee te zeggen tijdens het uitgaan of op feestjes. Als mensen je proberen over te halen vraag dan waarom ze het zo belangrijk vinden dat je drinkt. Bedenk trouwens dat je aan niemand uitleg verschuldigd bent. Je kunt je ook aanmelden bij IkPas, daar krijg je ook allerlei informatie en goede tips.

Waarvoor doe je het?

Bedenk waarvoor je het doet en wat je er mee wilt bereiken. Mocht je dan een moment krijgen dat je echt trek krijgt in alcohol kun je terug kijken naar de redenen waarom je het glas zou moeten laten staan. Bedenk wat je anders zou kunnen gaan doen om niet te drinken. Zoek dus afleiding en probeer aan andere dingen te denken. Of ga lekker sporten of wandelen, een win-win situatie.

goede voornemens sex and the city

Wat kan het je opleveren?

Bedenk ook waarom je eigenlijk drinkt en wat alcohol je oplevert. Dan kun je denken aan oplossingen die gezonder zijn. Stap niet meteen over naar 0% alcohol, want hiermee ontdek je niet echt hoe het is om geen alcohol te drinken. Als je dit wel een keertje doet voor een gelegenheid probeer dan bijvoorbeeld deze alcoholvrije bubbels.

Als het een keer niet lukt?

Mocht het toch een keer niet lukken is dat jammer maar geen ramp. Stop er dan niet meteen mee maar start gewoon weer opnieuw. Het is blijkbaar lastiger dan je dacht dus kun je je afvragen waarom dit gebeurde en hoe belangrijk alcohol dus blijkbaar voor jou is.

Beloon jezelf

Een glas alcohol na een dag hard werken of uitgaan met vrienden gebruik je vaak om te ontspannen. Bedenk dus van tevoren wat je nodig hebt om dit op een andere manier te doen. En beloon je dus met andere dingen. Dat heb je tenslotte verdient.

Hou vooral voor ogen dat je je na een maand heel goed voelt. Zowel fysiek als mentaal. Je bent misschien wat afgevallen, je hebt geld bespaart en je mag jezelf best een schouderklop geven. Wie weet bevalt het je zo goed dat je er nog langer mee doorgaat. In ieder geval succes gewenst, je kunt het!