Food & Drinks

Dit zijn de beste tips voor een super geslaagde picknick

picknick-tips

Het is eindelijk weer echt zomer en dus tijd voor picknicken. Lekker in een park een plekje zoeken onder de bomen of als je geluk hebt in de buurt van het strand te wonen aan het eind van de dag daar afspreken. Iedereen wat lekkere dingen meenemen, drankjes mee en je dag is geslaagd. Zeker als je kinderen hebt maak je die er heel blij mee. Maar wat zijn de belangrijkste tips en niet te vergeten zaken zodat je picknick altijd geslaagd is.

Hoe is picknicken eigenlijk ontstaan?

In 1694 werd voor het eerst piquenique geboren in Frankrijk. In dat jaar werd er gesproken over “faire un repas a piquenique”, oftewel een maaltijd gebruiken waarbij ieder zijn deel betaalt of iets meeneemt. Piquer staat voor oppikken of iets uitkiezen. Wij hebben echter de Engelse versie picknick overgenomen, hoewel zij tegenwoordig picnic schrijven. Je gebruikt dus een maaltijd en drankjes niet thuis of op een terras, maar je gaat naar het bos, een park of strand.

Meestal neem je een kleed mee om op te zitten, maar een stoeltje mag natuurlijk ook best. Er zijn niet voor niets picknicktafels ontstaan die je ook vaak langs de weg vindt. Zeker als je onderweg op vakantie bent is het fijn om op die plekken je stop te houden en wat te eten. Maar er zijn wel wat dingen die belangrijk zijn om aan te denken zodat je picknick goed verloopt.

picknick-tips-strand

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!

De belangrijkste Do’s

  • Bedenk eerst wie je uitnodigt zodat je weet hoeveel eten je mee moet nemen. En bedenk gelijk waar je gaat picknicken.
  • Maak een checklist wat je mee moet nemen: kleed, bestek, (onbreekbaar) servies kurkentrekker, servetten, vochtige doekjes, schil- en broodmes en een vuilniszak voor het afval aan het einde. En bij echte warmte een parasol, zonnebrand en iets tegen muggen en muggenbeten.
  • Zorg dat je dingen koel kunt houden. Daarvoor kun je ook goed flessen water in de vriezer leggen en die tussen het eten stoppen.
  • De beste hapjes zijn naast salades, kleine cakejes (zowel zoet als hartig), gevulde wraps, al belegde broodjes, hartige quiche (al in punten gesneden) en natuurlijk genoeg lekkere drankjes. Er staan heel veel recepten op internet.
  • Verpak je hapjes in goed sluitende bakjes en zakjes en bewaar koel in een koelbox.
  • En hou rekening met insecten. Leg wat muntjes in een glas water en zet dit tussen de gerechten in, dat houdt ze weg. Of doe muntjes in een plastic zakje gevuld met wat water en hang dit in een boom.De reflectie houdt ze tegen. Strooi wat talkpoeder of baking soda om je kleed, dat houdt de mieren weg.

De belangrijkste Dont’s

  • Gebruik geen rauw vlees of vis in je hapjes. Dit kan snel vol komen met bacteriën en voor je het weet is iedereen de volgende dag ziek.
  • Doe niet alles alleen maar vraag aan iedereen iets mee te nemen. Wel natuurlijk aangeven wie wat maakt zodat je niet allemaal dezelfde hapjes hebt.
  • Met het bedenken van eten zorg dat je voornamelijk hapjes maakt. Het is geen “gewone” maaltijd. Het moet ook makkelijk zijn om mee te nemen en te eten.
  • Zorg dat je niet van alles nog in elkaar moet zetten en maak zoveel mogelijk alles-in-een-gerechten.