Health

5 tips om optimaal tot rust te komen voor het slapen gaan

tips-rust-voor-slapen

Lig je ’s avonds in bed vaak te piekeren en val je niet makkelijk in slaap? Een goede nachtrust is essentieel voor een gezond en gelukkig leven. Het is belangrijk om je geest en lichaam tot rust te brengen voordat je gaat slapen, zodat je beter kunt ontspannen en in slaap kunt vallen. Wij geven je graag 5 manieren waarop je tot rust kunt komen voor het slapen gaan.

1. Vermijd schermtijd

We begrijpen helaas maar al te goed hoe verslavend die Instagram en TikTok app kan zijn. Je spiekt nog héél even op je mobiel, en voor je het weet lig je weer een paar uur te scrollen. Maar wist je dat het blauwe licht van elektronische apparaten zoals smartphones, tablets en laptops je slaap verstoort?

Daarom is het belangrijk om deze apparaten minstens een uur voordat je gaat slapen uit te zetten en te vermijden. In plaats daarvan kun je ontspannende activiteiten doen zoals lezen of een warm bad nemen.

slapen-schermtijd

2. Neem een warm bad

Voor de bofkonten die een bad in huis hebben: maak vooral voor het slapengaan gebruik van lekker warm bad. Het nemen van een bad kan helpen om je spieren te ontspannen en je geest te kalmeren. Voeg wat ontspannende essentiële oliën zoals lavendelolie toe aan het badwater.

Drink ondertussen een kamille theetje en neem je favoriete boek mee. Trek na het bad een warme pyama aan zodat je in de ontspannen sfeer blijft. Na zo’n relaxed spa-momentje slaap je ongetwijfeld als een baby.

slapen-bad

3. Yoga of meditatie

Heb je ’s avonds in bed moeite om je piekergedachten te stoppen? Zeker in een stressvolle periode kan het voorkomen dat je gedachten je de hele nacht ophouden. Om deze constante gedachtenstroom tegen te gaan, kan het helpen om te oefenen met yoga of meditatie.

Yoga en meditatie zijn beide geweldige manieren om je geest en lichaam tot rust te brengen voor het slapengaan. Probeer een paar eenvoudige yoga-oefeningen of zoek een geleide meditatie op YouTube op om je te helpen ontspannen.

slapen-meditatie

4. Lees een boek

Lezen kan een geweldige manier zijn om je geest te ontspannen en je in slaap te helpen vallen. Kies een boek dat niet te spannend is, anders kan het juist tegenovergestelde effect hebben. Een licht humoristisch of romantisch boek is wel een goed idee.

Weet je niet wat je moet lezen? Bekijk onze 5 tips voor leuke wegleesboeken die deze vakantie niet in je koffer moeten ontbreken. Er zit vast iets bij waar je direct van ontspant.

slapen-boek-lezen

5. Schrijf in een dagboek

Nog een tip voor de piekeraars onder ons: het opschrijven van je gedachten en gevoelens in een dagboek kan helpen om je geest te ontspannen en je emoties te verwerken. Het kan ook helpen om eventuele zorgen of angstgevoelens los te laten voordat je gaat slapen.

In het begin kan het een beetje gek voelen om je gedachten zo neer te pennen. Wees vooral niet te streng voor jezelf over de vorm of de inhoud van wat je schrijft. Alleen al het opschrijven van je gedachten kan helpen om het gepieker te verminderen.