Geld & Carrière

Met deze 7 slimme tips krijg je gegarandeerd een salarisverhoging

7 tips salarisverhoging

Vind je dat je eigenlijk te weinig verdient maar weet je niet zo goed hoe je om salarisverhoging moet vragen? Dat snappen wij maar al te best. Het is namelijk nog best lastig om te onderhandelen over je salaris. Met deze 7 handige tips en tricks heb je grote kans dat er voortaan een extra cijfertje op jouw salarisstrookje staat. 

1. Niet bang zijn ‘nee’ te horen

Er is natuurlijk altijd een kans dat je iets te enthousiast was met je bod en dit niet in dank wordt afgenomen. Soms kan een werkgever simpelweg niet aan jouw minimumeisen voldoen of jou iets extra’s bieden. Hoe graag je dit ook zou willen. Het kan ook zijn dat de tijd nog niet rijp is omdat het bedrijf nog groeiende is.

Bestaat jouw avondeten nu voornamelijk uit een pakje instant noedels, maar zou je ook weleens een goedgevulde pasta willen eten? Ga dan niet bij de pakken neerzitten als er een veel beter aanbod op je pad komt. Bepaal voor jezelf hoe graag je de baan nog wilt hebben en zet alle voor- en nadelen op een rijtje.

7 tips salarisverhoging 1

2. Zet wat hoger in

Oké deze is misschien een beetje spannend, maar toch zeker het proberen waard . Probeer iets hoger in te zetten dan je eigenlijk voor ogen hebt. Op die manier is het toch geen tegenvaller als het bedrag iets lager uitvalt.

Bepaal ook een bodem getal voor jezelf. Het laagste getal wat je in je hoofd hebt kan daarbij dan nog steeds best redelijk zijn. Kijk, het salaris van Fajah Lourens met haar riante vermogen zal het waarschijnlijk niet meteen worden met een kantoorbaan, maar alles is het proberen waard voor een salarisverhoging.

tips-salarisverhoging-hoger-inzetten

3. Zoek het goede moment

Zit je even niet lekker in je vel of heb je megaveel aan je hoofd? Dan is dat wellicht niet het juiste moment om te gaan onderhandelen over een betere salarisverhoging. Dit kan voor emoties zorgen die niet van pas komen op zo’n moment.

Kies het juiste moment wanneer je het allerbeste in je vel zit. Kop hem bijvoorbeeld in kort nadat je baas jouw een compliment geeft of een mega goed gehumeurd is. Dat zijn de betere momenten om zoiets te bespreken.

salarisverhoging

4.  Doe van tevoren research

Zoek van tevoren op wat het gemiddelde netto salaris in Nederland is. Zo heb je een goede basis voor je salaris aanvraag en kan je het bedrag ook nog eens onderbouwen.

Vragen zoals: ‘wat is het landelijke gemiddelde voor deze functie?’ en ‘hoeveel betalen vergelijkbare bedrijven hun werknemers met een soortgelijke functie’ zijn goed om te onderzoeken. Zo heb je meer succes op salarisverhoging en komt het doel om miljonair te worden steeds dichterbij.

5. Oefen met iemand

Zoals we allemaal weten: oefening baart kunst. Gebruik de hulp van familie of vrienden en zorg dat je hiermee zelfvertrouwen krijgt. Vraag ook feedback over eventuele verbeterpunten.

Heb je even niemand in de buurt om mee te oefenen? Dan kan je altijd nog jezelf opnemen met je telefoon of ouderwets voor de spiegel oefenen. Praten over geld kan soms een beetje awkward zijn, maar hoe meer je oefent hoe natuurlijker het zal aanvoelen.

salarisverhoging-oefenen

6. Spreek je enthousiasme uit

Vertel je baas vooral waarom je zo enthousiast en geschikt bent over deze baan. Een positieve vibe brengt je heel ver. Bedank de big boss ook voor alle kansen die je hebt gekregen en vertel hem wat je daarmee hebt gedaan.

Een beetje geslijm kan best, maar het kwijl moet natuurlijk niet zichtbaar onder je kin hangen. Houd het dus een beetje natuurlijk. Zo heb je meer kans op een succesvolle salarisverhoging.

7. Stel de juiste vragen

Least but nog last hebben we nog een paar vragen die je altijd kan stellen tijdens de onderhandelingen. De eerste en misschien wel de belangrijkste is of het aanbod wel onderhandelbaar is. Zo weet je meteen waar je aan toe bent. Daarnaast kun je de vraag stellen hoe het salaris precies is berekend.

Niet geheel onbelangrijk is ook om erachter te komen wat de vooruitzichten zijn qua promotie. Je wilt natuurlijk wel weten wat je toekomstperspectief is. Is het allemaal gelukt? Vergeet dan niet om je salarisverhoging schriftelijk aan te vragen. Dan heb je het maar meteen zwart op wit staan.