
Een goede nachtrust is mega belangrijk om goed te kunnen functioneren. Als je slecht slaapt hangen je wallen niet alleen bijna op de grond maar duurt de dag ook ontzettend lang. Vermoeidheid moet zeker niet onderschat worden. Wist je dat slapeloosheid een negatief effect heeft op je hersenfuncties en trainingsprestaties? Als je gezond wilt blijven is een goede nachtrust één van de belangrijkste dingen.
Bewezen tips tegen slapeloosheid
De afgelopen jaren hebben steeds meer mensen om verschillende redenen last gekregen van slapeloosheid. Er zijn wel tachtig verschillende slaapstoornissen. De meest voorkomende is insomnie. Dit is een chronische slapeloosheid. Best schokkend, want maar liefst 1 op de 10 Nederlanders heeft er last van volgens GZ-Psychologie.
Als je wilt weten of je klachten hebt die wijzen op chronische slapeloosheid kun je een slaaptest doen die is opgesteld door de Universiteit van Amsterdam. Vaak spelen er meerdere factoren mee zoals lichamelijke aandoeningen, ouder worden of psychiatrische aandoeningen. Toch kunnen een aantal tips je wel helpen om een betere nachtrust te krijgen. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.
1. Regelmatig overdag sporten
Sport je vaak in de avond? Dan kan het best zijn dat je adrenaline niveau zo hoog ligt en je daardoor geen oog dicht doet. Toch is regelmatig sporten een van de meest bewezen wetenschappelijke manieren om je slaappatroon en je gezondheid te verbeteren. Maar dan wel dus overdag. Lekker van die bank af, sport-outfit aan en gaan met die banaan.
2. Alcoholconsumptie verminderen
Deze tip zal je vast niets verbazen en is ook heel belangrijk in dit rijtje. Over de jaren heen hebben talloze studies en onderzoeken aangetoond dat het drinken van alcohol niet alleen snurken veroorzaakt, maar dat het ook je slaappatroon in de war brengt. Even dus wat minder wijntjes nemen als je last hebt van slapeloosheid of ga voor een alcohol vrij drankje. Een Nojito maken is bijvoorbeeld mega eenvoudig en ook nog eens heel lekker.
3. Cafeïne beperken
Dranken die cafeïne bevat kun je het beter niet nemen voor het slapen. Cafeïne stimuleert het zenuwstelsel waardoor je angstiger en nerveuzer kan worden. Je allerlaatste bakje koffie kun je volgens de Amerikaanse dokter Natasha Bhuyan het beste tien uur voor het slapen gaan nemen. “Het duurt namelijk zo’n zes uur voordat je lichaam de helft van de cafeïne heeft afgebroken. Vervolgens kost het nog een paar uurtjes voordat de cafeïne volledig uit je lichaam is.”
4. Zorgen voor ontspanning
Voor het slapengaan nog even mediteren? Dat is een hele goed manier om heerlijk in slaap te vallen. Zet een lekker muziekje op of kijk eens op YouTube voor meditatiefilmpjes. Meditatie kan ervoor zorgen dat je meer controle krijgt over je gedachtes daardoor beter kan slapen. Misschien helpt van je afschrijven ook wel, dan blijft het niet teveel in je hoofd zitten. Mooie dromen verzekerd!
5. Blootstelling aan ‘blauw licht’ verminderen
Nog eventjes voordat je gaat slapen Instagram checken is heel verleidelijk. Helaas bevordert dit niet de nachtrust. Als je in de avond teveel tijd doorbrengt achter een scherm met het blauwe licht, denken je hersenen nog steeds dat het dag is. Probeer 2 uur voordat je gaat slapen geen scherm meer te zien. Lees liever een goed boek! Veel opticiens adverteren met brillen met een blauwlichtfilter. Kassa zocht uit of dit wel werkt. Kijk hieronder de aflevering.