Health

Zo kom je in 3 stappen voorgoed van nagelbijten af

nagelbijten-afkomen
Zo kom je in 3 stappen van nagelbijten af (Afbeelding: Unsplash)

Nagelbijten is een vervelende gewoonte die niet alleen je nagels beschadigt, maar ook je zelfvertrouwen een flinke knauw kan geven. Zelfs nagellak of nagelstickers zijn soms niet genoeg om het nagelbijten tegen te gaan. Om voorgoed met het bijten van je nagels te stoppen is een effectief stappenplan de oplossing. Lees hier hoe je in drie effectieve stappen voorgoed van het nagelbijten af komt. 

1. Ontdek je triggers en zoek afleiding

Nagelbijten is een gewoonte die vaak door onderliggende triggers als stress of onzekerheid wordt veroorzaakt. Om nagelbijten effectief tegen te gaan, is het daarom belangrijk om eerst de triggers te identificeren die ervoor zorgen dat je gaat nagelbijten. Zodra je je bewust bent van deze triggers, kun je op zoek gaan naar gezonde alternatieven om met deze emoties om te gaan.

Merk je op dat je weer aan je nagels gaat zitten, probeer dan in plaats daarvan iets anders te doen. Gebruik bijvoorbeeld stressverlagende technieken, zoals diepe ademhalingsoefeningen of mindfulness. Daarnaast kan het helpen om je handen bezig te houden met een stressbal, een fidget toy of door even te wandelen. Zet een alarm op je telefoon zodat je om het uur even opstaat en beweegt.

nagelbijten-fidgetspinner

2. Beperk tot één vinger

Merk je dat je toch nog regelmatig met je vingers in je mond gaat? Dan kan het helpen om met jezelf af te spreken dat je nog maar één nagel gaat bijten. Zo stop je niet direct met je verslaving, maar zorg je er wel voor dat je je nagels niet verder beschadigt. Sta jezelf toe om, als je de neiging echt voelt opkomen, op de uitgekozen nagel te knabbelen.

Houd de rest van je nagels kort en netjes geknipt, zodat er minder verleiding is om ook aan deze te gaan knabbelen. Verzorg de nagels die je niet bijt extra goed, door ze regelmatig in te smeren met olie. Niet alleen vermindert dit de drang om te bijten, je zult ook al snel het verschil tussen je gezonde nagels en de gebeten nagel gaan zien.

nagelbijten-belonen

3. Verminder verleiding en beloon jezelf

In plaats van een nagelolie kun je ook bittere smaaknagellak proberen, die onaangenaam smaakt en je helpt te weerstaan aan de drang om te bijten. Ook kan het helpen om gel- of acrylnagels te nemen. Deze zijn moeilijk om af te bijten, en de gekleurde nagels zijn een reminder om niet onbewust toch weer te beginnen. Als je deze stap met bovenstaande stappen combineert, zul je zien dat je langzaamaan van het bijten afkomt, totdat je uiteindelijk met een prachtige set nagels overblijft.

Om het stoppen met nagelbijten vol te houden, is het belangrijk dat je elke kleine overwinning viert. Stel kleine doelen en vier elke mijlpaal die je bereikt. Geef jezelf bijvoorbeeld een beloning wanneer je een dag, week of maand zonder nagelbijten bent gebleven. Trakteer jezelf op een manicure of koop een nieuwe nagellak in je favoriete kleur. Wees ook niet te streng voor jezelf als het een keertje niet is gelukt om van je nagels af te blijven. Begin gewoon opnieuw.

nagelbijten-lakken

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!