Geld & Carrière

Nooit geweten dat je voor deze 5 dingen ook een toeslag kunt krijgen

toeslagen-aanvragen
Foto: Freepik

Geld terug krijgen of aftrekken van je belasting is natuurlijk altijd fijn. Maar vaak weet je helemaal niet dat je recht hebt op bepaalde toeslagen. We kennen allemaal de huur- en zorgtoeslag, maar er zijn ook toeslagen waarvan je het bestaan vast nog niet wist. Onze grote broer Manly schreef over een aantal bijzondere toeslagen die wij ook graag met jou delen zodat je er wellicht je voordeel mee kunt doen.

Hoe werken toeslagen eigenlijk?

Toeslagen zijn er voornamelijk voor diegenen die zich de aan de onderkant van de sociaal-economische ladder bevinden. Zo kunnen deze mensen hun rekeningen beter betalen en bijvoorbeeld ook hun kinderen wat meer geven. Om er voor in aanmerking te komen is het van belang wat je jaarinkomen is (en die van je eventuele partner) en hoe je gezins- en woonsituatie is. Maar bijvoorbeeld ook of je wel kunt werken of dat je werkeloos bent.

De toeslagen kunnen een groot verschil maken in je leven. Het is dus altijd handig om te kijken of je ergens recht op hebt. Het kan trouwens ook per gemeente verschillen dus kijk ook er even goed naar. Je weet nooit of je ook daar ergens recht op hebt. Als je er recht op hebt maak er dan zeker gebruik van want het kan een groot verschil maken.

laptop-toeslag

1.  Laptoptoeslag

Voor heel veel scholieren is het tegenwoordig van belang dat ze een laptop hebben voor hun studie. Deze zijn net zo belangrijk als de boeken. Maar als jouw inkomen niet zo hoog is, heb je vaak geen geld om een laptop aan te schaffen. Gelukkig hebben vrijwel alle gemeentes in Nederland een laptop-regeling. Vrijwel 99% van de mensen met een laag inkomen hebben hier recht op. Alleen Brummen (Gelderland) en Den Helder (Noord Holland) hebben deze regeling niet.

Het is wel afhankelijk van waar je woont, want de hoogte van de toeslag wisselt wel behoorlijk per gemeente. Sommigen gemeenten stellen namelijk een maximumbedrag vast. Daar kan soms een groot verschil tussen zitten. Grotere gemeenten hebben vaker een lager bedrag dan de wat kleinere gemeentes. Maar het is altijd de moeite waard natuurlijk om te kijken hoe het in jouw gemeente zit en of jij er 1 kunt aanvragen. Dat maakt het voor jouw kind ook een stuk fijner om naar school te gaan met een goede laptop.

stadspas-toeslag

2.  Stadspas

De Stadspas is een pas waarmee je bij allerlei dingen in de stad korting krijgt of zelfs gratis gebruik van kunt maken. Op die manier kunnen kinderen sporten, naar muziekles en allerlei hobby’s volgen zodat ze samen met hun vrienden mee kunnen. Ook als je het dus normaal niet zou kunnen betalen. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur en de Stadspas betalen de kosten van al deze zaken.

In bijvoorbeeld Amsterdam kun je met de Stadspas ook gebruik maken van allerlei culturele uitstapjes zoals naar een film gaan of een abonnement op de bibliotheek. Er zijn zelfs gemeenten die per jaar gratis een bezoek geven aan de dierenarts voor jouw huisdier. Dat scheelt natuurlijk ook heel veel kosten. Op die manier kun je dus toch aan allerlei dingen mee doen in de stad ook al heb je minder geld te besteden.

fietsplan-toeslag

3.  Fietsplan

Kijk zeker of jouw werkgever mee doet met het Fietsplan. Daarmee kun je fijn fietsen naar je werk en hoef je dat niet te doen op die hele oude fiets. Zelfs een e-bike kan er onder vallen. Het is ook wel bekend als “fiets van de zaak”. Krijg je een fiets van jouw werkgever die je ook privé mag gebruiken? Dan voegt je werkgever 7% van de adviesprijs toe aan je loon, bekend als de bijtelling. Over dit bedrag betaal je loonbelasting en premie volksverzekeringen. Maar hier komt het interessante deel:

Je mag de fiets niet alleen voor woon-werkverkeer of werk gebruiken; je mag er onbeperkt privé van genieten, zonder gevolgen voor de bijtelling. Als je een eigen bijdrage voor de fiets moet betalen, wordt deze van de bijtelling afgetrokken, zolang deze bijdrage niet hoger is dan de bijtelling zelf. Je werkgever kan de bijtelling opnemen in de ‘vrije ruimte‘, maar dat is iets waar je werkgever meer over kan vertellen.

Als voorbeeld: Stel je voor dat je in 2023 een fiets van € 2.000 krijgt en je jaarlijks bruto salaris € 35.000,- bedraagt. Je betaalt dan maandelijks slechts € 4,25 voor je fiets. Maar er is meer! Als je met een eigen fiets zakelijke kilometers maakt, mag je werkgever je belastingvrij tot € 0,21 per kilometer vergoeden. Zelfs woon-werkverkeer telt mee als zakelijke kilometers.

4. Toeslag voor wonen en werken in het buitenland

Je kunt als je naar het buitenland verhuist nog steeds gebruik maken van toeslagen. Dus ook als je denkt een B&B te gaan openen of liever in het buitenland te werken omdat je graag dit kikkerland wilt verlaten. Je kunt dan nog steeds van zorgtoeslag, kindgebonden budget of kinderopvangtoeslag gebruik maken. Natuurlijk wel alleen als je aan de geldende voorwaarden voldoet. Dat maakt het wonen in het buitenland nog aantrekkelijker.

Women-buitenland-toeslag

5. Zomertoeslag

De meesten gaan het liefst in de zomer op vakantie om van het mooie weer te genieten en in de zon te zitten. Maar er zijn natuurlijk ook mensen die de hele zomer gewoon in eigen land blijven en doorwerken. Voor diegenen is de zomertoeslag een fijne verrassing. Bedrijven zoals bijvoorbeeld Schiphol betalen hun werknemers een tijdelijke toeslag van €5,25 per uur. Dat maakt de keuze misschien makkelijker om door te werken.

Maar een toeslag op je salaris kan wel van invloed zijn op allerlei toeslagen waarop je recht hebt. Zoals je zorg- en huurtoeslag en je kindgebonden toeslag. Het is dus van belang om het extra inkomen van tevoren door te geven aan de Belastingdienst. Ook die manier voorkom je dat je achteraf zo’n blauwe envelop binnen krijgt waarop een bedrag staat dat je moet terug betalen.