Food & Drinks

Dit is de slimste truc om je tomaten sneller te laten rijpen

tomaten sneller rijpen
Foto: Unsplash

Tomaten zijn een onderdeel van de maaltijd die je heel veel gebruikt. In allerlei sauzen, maar ook in salades of op een broodje gezond. In deze zomerperiode kun je meestal wel goede tomaten vinden. Maar later in het jaar zijn ze vaak echt niet rijp, tot zelfs deels nog groen. En dan zijn ze echt niet lekker. Vooral de tomaten die je in de supermarkt koopt vallen qua smaak vaak tegen. Lees hier onze slimme trucs om die tomaten toch sneller te laten rijpen.

Rijpe tomaten zijn het allerlekkerst

De niet zo rode tomaten in de supermarkt zijn vaak eerder geplukt zodat ze later nog rijpen en ze dus langer in het schap kunnen liggen. Maar dit werkt niet echt goed voor de smaak. Er bestaan natuurlijk ook groene tomaten maar dat is weer een heel ander soort. Wij willen van die lekker sappige rode tomaten op ons bord.

Om tomaten te laten rijpen, hebben ze ethyleen nodig. We schreven hier al eerder over omdat de banaan dit ook heeft. Dit heeft een tomaat van nature wel , maar als je het proces wilt versnellen kun je er een appel, banaan, kiwi, peer of avocado bij leggen. Dit zijn fruitsoorten die allemaal ethyleen in zich hebben. En als die naast elkaar liggen geven ze deze stof aan elkaar door. Tomaten kunnen dus prima op de fruitschaal liggen.

rijpe-tomaten-truc

Een zakje doet ook wonderen, net als de zon

Door de tomaten in een papieren of plastic zak te stoppen (waar je wel een paar gaatjes in moet prikken) rijpen ze ook sneller. De zak houdt namelijk ook het ethyleen vast, wat het rijpingsproces versnelt. Als dat nog te lang duurt kun je er natuurlijk nog een banaan bij leggen, dat helpt zeker om het nog sneller te laten rijpen. Doe dit ook buiten de koelkast, want tomaten drogen in de koelkast sneller uit en dat is zeker niet goed voor de smaak.

En wat dacht je van de zon? Want daarom zijn de tomaten uit warmere landen tenslotte vaak veel lekkerder. Door de zon rijpen ze tenslotte aan de plant. Door ze dus in de vensterbank te leggen of op een plek met veel licht krijg je sneller lekker rijpe tomaten. Niet binnen een dag, verwacht geen wonder, maar na een paar dagen zijn ze veel rijper.

tomaten-rijp

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!