recept-tompouce-taart
Food & Drinks

Voor Koningsdag maak je deze heerlijke Tompouce Taart

Wat is dat toch dat we op Koningsdag massaal aan de tompouces gaan. Op deze dag rennen wij ook naar de bakker om in plaats van roze, oranje tompoucen te halen. Het blijft een heerlijk gebakje van bladerdeeg, banketbakkersroom en een super zoete roze glazuur. Over de manier van op eten zijn ook verschillende theorieën, want het is geen gebakje wat je eet zonder te kruimelen of te morsen.

Waar komt de Tompouce vandaan

De eerste tompouce werd in Nederland gemaakt. Door een Amsterdamse bakker in 1858. Het blijkt dat deze bakker eigenlijk alleen de naamgever was en niet de bedenker. In Frankrijk bestond namelijk al de ‘millefeuille’, wat duizend laagjes betekent. De naam zou van een dwerg, die optrad als Tom Pouce, afstammen, maar niemand weet of dit echt zo is.

We eten allemaal een tompouce met Koningsdag omdat het Koningshuis tijdens de geboorte van een kind niet alleen beschuit met muisjes eten, maar ook een oranje tompouce. Dus dat eten we tijdens Koningsdag allemaal. Maar waarom zou je hier niet een hele taart van maken. We zagen een voorbeeld langs komen en dat wil jij natuurlijk ook maken. Betere start van Koningsdag is er tenslotte niet. En dan ook nog een tip voor Oranje koeken. Want die zijn ook niet te versmaden.

tompouce-voor-koningsdag

Dit heb je nodig voor de Tompouce taart

Een springvorm van 20 cm, bakpapier en een mixer of keukenmachine. Verder een spuitzak om de slagroom-mascarpone te spuiten.

  • 150 gram boter
  • 175 gram suiker
  • 3 eieren
  • 140 gram bloem
  • 10 gram maizena
  • 1 tl bakpoeder
  • snufje zout

Voor de vulling

  • Banketbakkersroom (gewoon uit een zakje of naar eigen recept)
  • 250 ml slagroom
  • 250 ml mascarpone
  • 5 eetlepels poedersuiker

Voor de topping

  • 1/2 rol vers bladerdeeg (of 4 velletjes diepvries, ontdooid)
  • wortelsap (of gele en rode kleurstof)
  • 50 gram poedersuiker
  • 1 of 2 eel water

Zo maak je de Tompouce taart

  1. Verwarm de oven op 160C (elektrisch) of 145C (hete lucht). Vet de springvorm in en leg bakpapier op de bodem. Maak alvast banketbakkersroom en zet in de koelkast om op te stijven.
    2. Meng de bloem, bakpoeder, maizena en zout door elkaar.
    3. Mix de boter romig. Voeg de suiker toe en mix even mee. Voeg de eieren er 1 voor 1 door samen me een lepel van het bloemmengsel. Voeg dan de rest van het bloemmengsel erdoor.
    4. Doe het beslag in de vorm en bak 35 minuten. Laat helemaal afkoelen.
    5. Verwarm dan de oven naar 200C (elektrisch) of 180C (hete lucht)
    6. Snijd een cirkel van het bladerdeeg dat iets kleiner is dan de vorm en snijd in 8 gelijke punten.
    7. Leg op bakpapier waarbij ze iets uit elkaar moeten liggen. Leg er een stuk bakpapier over en leg er iets zwaars op zodat het deeg niet omhoog kan komen. Bak 20 minuten in de oven en laat afkoelen.
    8. Klop de slagroom niet helemaal stijf samen met 5 eetlepels poedersuiker.. Mix dan de mascarpone erdoor tot een romig mengsel.
    9. Meng 50 gam poedersuiker met een eetlepel water en de kleurstof of wat sinaasappelsiroop tot een oranje galazuur. Smeer dit over de bladerdeeg repen.
    10. Bouw nu de taart op. Leg de cake op een bord. Schep de banketbakkersroom erop. Spuit daarna de slagroom-mascarpone erop. Hou wat over voor toefjes bovenop.
    11. Leg de bladerdeeg punten erop en spuit er nog wat toefjes op.

oranje koeken-voor-koningsdag

Nog een lekkernij voor Koningsdag

We schreven al een recept voor roze koeken. Ook al zo typisch Hollands. Maar als je op Koningsdag deze taart te veel werk vind, maak dan deze roze koeken, maar dan oranje. In plaats van het glazuur met frambozen maken, doe je, net als bij de tompoucetaart, sinaasappel siroop voor het glazuur. Krijg je prachtige oranje koeken mee. En die zijn ook perfect voor de verkoop als je kinderen iets willen verkopen.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!