Health

De verborgen voordelen van het poetsen van je tong voor een gezonde mond

tong-poetsen-gezondheid
Je tong poetsen is belangrijk voor de gezondheid (Foto: Freepik).

Onze tanden poetsen doen we natuurlijk allemaal heel keurig 2 keer per dag (althans dat hopen we toch van wel). Sla je bij zo’n poetsbeurt altijd je tong over? Je bent vast niet de enige. Toch is het mega zonde, want het is een stuk belangrijker voor je mondhygiëne dan je misschien denkt. Womanly ging op onderzoek uit. Want hoe vaak moet je dat eigenlijk doen?

Hoe belangrijk is het poetsen van je tong?

Een mooi gebit zorgt voor een verzorgd uiterlijk. Het liefst willen we onze tanden zo wit mogelijk laten shinen. Wist je er ook natuurlijke middelen zijn voor stralende witte tanden? Je tanden bleken is daarbij niet meer nodig. Toch gebeurt er nog meer in je mond waar je rekening  mee moet houden.

Het oppervlakte van je tong is volgens Flair.nl dé plek voor schadelijke bacteriën. Besteed je hier geen aandacht aan? Dan kan je wel eens enorm vies uit je giecheltje gaan ruiken. Ook niet heel aantrekkelijk als je bij een leuke date een slecht adem hebt. Als je jouw smaak apparaatje tijdens het poetsen van het gebit meeneemt, zorg je ervoor dat 40% van de bacteriën opgeruimd worden. Dat klinkt even beter!

tong-schoonmaken

Hoe maak je de tong goed schoon?

Heb je net  gesmikkeld van zo’n  heerlijke Salade niçoise twist die op onze site staat? Dan kan het best zo zijn dat er nog een beetje olijfolie of ansjovis op je tong is achtergebleven. Vanwege de structuur van dit lichaamsdeel kunnen er namelijk heel makkelijk voedingsresten en bacteriën achterblijven. Sommige kunnen geen kwaad, maar andere helaas weer wel. Margiet.nl laat zelfs weten dat je naast een slechte adem, last kunt krijgen van tandaanslag of zelfs een tongontsteking. Dat willen we natuurlijk niet hebben!

Hoe moet je hem nou goed schoonmaken? Hier komt ie: strijk met een zachte tandenborstel een paar keer over je spraak blad. Doe dit wel voorzichtig en van achteren naar voren en ook nog van links naar rechts. Een gezonde tong is meestal roze van kleur en kan bedekt zijn met een dun, wit laagje. Hoe ruwer hij is, hoe meer aanslag je hebt. Door onder andere een slechte mondhygiëne kan er flinke tongbeslag ontstaan. Dat ziet er allesbehalve fris uit.

tong-poetsen

Hoe gebruik je een tongschraper?

Naast alle gevolgen die we al eerder hebben opgenoemd, kan je er ook minder door gaan proeven. Mega zonde natuurlijk! Wil je het grondiger aanpakken? Dan kan je ook gaan voor een tongschraper in plaats van een tandenborstel. Deze topper is speciaal ontwikkeld om aanslag en bacteriën van je tong te verwijderen. Bij sommige tandenborstel zit het zelfs aan de achterkant, maar je kan ook een aparte aanschaffen. Of je dit voor of na het poetsen doet; dat maakt niet uit.

Voor een gezonde ‘spraakblad’ moet je hem dagelijks gebruiken. Allereerst steek je hem zo ver mogelijk uit. Vervolgens zet je de reiniger achterop je tong en zet je druk op hem zodat je hem goed plat drukt. Pas op dat je niet de hard drukt, anders kan jouw spraakgedeelte flink beschadigen. Daarna haal je de reiniger langzaam naar voren en spoel je hem af onder stromend water. Dit herhaal je ene paar keer. Heb je nou ontzettende pijn aan je tong of verandert hij van kleur? Neem dan altijd even contact op met je tandarts.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!