Food & Drinks

Oeps! Tong verbrand? Zo kom je het snelst van de pijn af

https://womanly.nl/?p=25062&preview=true
Foto: Freepik

Te laat voor het ontbijt en nog snel even die kop thee naar binnen klokken en oeps, die was nog veel te heet. Of geen geduld om te wachten tot de soep is afgekoeld. En dan is het al te laat en is je tong verbrand. Als iets vervelend is, is dat het wel. Je voelt het nog heel lang. En je soepje smaakt ook niet echt lekker meer. Wij wilden weten wat de beste eettips zijn om in ieder geval de pijn te verzachten.

Hoe erg is het als je tong is verbrand?

Je tong heeft natuurlijk smaakpapillen die ervoor zorgen dat je alles goed proeft, zoals de kruiden in een Thaise maaltijd en het zoet van fruit. Als we onze tong verbranden beschadigen we een deel van de smaakpapillen. Maar er is wel iets positiefs te melden: de smaakpapillen herstellen gelukkig snel. Maar dan wel alleen als het een eerstegraads verbranding is. En dat is gelukkig in de meeste gevallen zo. Dat kun je zelf makkelijk oplossen.

Een tweedegraads verbranding beschadigt niet alleen de oppervlakte maar ook een deel van het onderliggende weefsel van je tong. En dan krijg je blaren op je tong. Daar moet je dus echt wel even naar laten kijken. Bij een derdegraads verbranding moet je direct hulp erbij halen. Dit geeft verschrikkelijke pijn en je tong wordt gevoelloos. Het kan er zelfs zwart uit zien. Maar voor het zover is moet er wel heel veel gebeuren.

hete-soep-verbrande-tong

De makkelijkste middelen die helpen en die je al in huis hebt

Ten eerste moet je altijd koelen. Net als alle brandwonden is koelen het eerste dat je moet doen. Dus drink een koud glas water of eet iets dat zacht is zoals yoghurt of ijs. De eerste paar minuten na het verbranden moet je steeds kleine slokjes koud water drinken. Maar ook melk helpt goed om te verkoelen. Om bacteriën te vermijden kun je de mond daarna spoelen met zout water. Zo vermijd je een infectie.

water-verbrande-tong

Nog een paar tips om te herstellen

Voeding waar vitamine E in zit helpt om de tong sneller te laten herstellen. Dit zit in plantaardige olie, graanproducten en in veel groente en fruit. In onze al eerder geschreven lijst van vitamines kun je dit terug vinden. Maar vermijd voeding met scherpe smaken zoals pittig eten, zout eten (even geen chips dus) en heel krokant eten. En heel warm voedsel ook beter even niet. Het schijnt trouwens dat een lepeltje suiker of honing ook goed kan helpen. De moeite waard om te proberen.