Health

Trillende oogleden: 5 redenen waarom je er soms last van hebt

trillend-ooglid-oorzakenlast
Foto: Freepik

Je hebt vast weleens gehad dat je oog ineens als een gek begint te trillen. Mega irritant! Het lijkt net alsof je ooglid een compleet eigen leven is begonnen. Daarnaast heb je het gevoel alsof iedereen om je heen de kleine trilplaat in je gezicht ook ziet. Vraag jij je ook af waarom dit gebeurt? Is het wel goed voor je gezondheid? Womanly zoekt het voor je uit!

Trillend ooglid is vaak onschuldig

Laten we meteen met het positieve beginnen: een trillend ooglid kan gelukkig geen kwaad. Volgens Cosmopolitan wordt dit veroorzaakt door kleine spiertjes en zenuwen rondom je oog, die beginnen te trillen als je veel stress hebt. Kan dus best zijn dat je tijdens een flinke deadline of een druk leven, ineens last ervan krijgt. Makkelijker gezegd dan gedaan: maar zorg dus voor een stressvrij leven. Zweten in de sauna is bijvoorbeeld een goede optie of een himalaya zoutlamp aanschaffen.

Heb je er mega vaak last van? Het kan ook best zijn dat je toch een bril nodig hebt een even een bezoekje moet brengen aan de opticien. Jouw bang maken is natuurlijk het laatste wat we willen doen, maar een trillend ooglid zou ook in hele zeldzame gevallen een hersenaandoening zoals Gilles de la Tourette en Parkinson kunnen zijn. Maar natuurlijk zijn we zelf geen arts en kun je altijd het beste langs je huisarts, als je het niet vertrouwd. Benieuwd wat het nog meer kan zijn? Wij hebben wat redenen voor je op een rijtje gezet.

trillend-ooglid-tips

1. Cafeïne en alcohol

Stiekem kunnen wij van Womanly de dag niet actief starten zonder een lekker bakje koffie. In de zomer is een heerlijke ijskoffie ons favoriet. Toch is al die cafeïne natuurlijk niet zo best voor je gezondheid. Teveel koffie kan ervoor zorgen dat je een trillend ooglid krijgt. Cafeïne bevat namelijk stimulerende eigenschappen die je hartslag verhogen.

Daarnaast activeert het de spieren, dus ook die van je oogleden. Los je vaak jouw middagdipje op met een bakkie bij? Wij hebben 7 betere alternatieven voor koffie op een rijtje gezet. Het drinken van alcohol heeft trouwens hetzelfde effect.

2. Vermoeidheid

Kon je maar moeilijk in slaap komen de afgelopen dagen? Dat ga je natuurlijk op gegeven moment wel merken. Oververmoeidheid en stress kan ervoor zorgen de je hersenzenuw van slag is. Je oogleden zijn hier gevoelig voor en kunnen hier op reageren. Dat resulteert in irritante trillingen.

vermoeidheid-ogen-trillen

3. Bijwerkingen medicijn

Volgens &C kan een trillend ooglid ook een bewerking zijn van je medicijn. Slik je deze om epilepsie of een psychose mee te behandelen? Kijk dan altijd eerst even naar de bijsluiter zodat je weet wat je kan verwachten.

4. Stress

We hadden het net al even benoemd, maar stress kan hier een belangrijke rol in meespelen. Als je vaak achter de laptop zit met een flinke deadline, kan dit een aantal dagen zorgen voor een trillend feestje in je gezicht. Neem af en toe even wat pauze en gun jezelf en je ogen even de rust.

stress-trillend-ooglid

5. Droge ogen

Draag je contactlenzen? Dan heb je vast weleens te maken gehad met vervelende droge ogen. Deze kunnen ervoor zorgen dat je ooglid gaat trillen. Soms kunnen oogdruppels helpen, en dan bedoelen we natuurlijk niet die oogdruppels die je oogleden witter maken. Je kan ook je ooglid licht masseren als je die trillingen merkt. Dit voelt ook nog eens lekker aan!

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!