Deze trucjes gebruiken restaurants om jou stiekem net iets meer te laten bestellen
-
Aline de Jong
- •
- Food & Drinks
- •
- •

Wat is er niet fijner dan af en toe uit eten te gaan. Al is het soms moeilijk een keus te maken uit alle gerechten die op de kaart staan. Maar wat je niet wist dat restaurants heel veel invloed hebben op jouw keuze. Je kent dat waarschijnlijk wel van supermarkten. Die denken goed na over waar ze hun spullen neerzetten en presenteren zodat je snel meer koopt. Restaurants doen dit dus ook. Wij leggen uit hoe ze dat doen, zodat je er de volgende keer zelf rekening mee kunt houden.
De menukaart van restaurants
De menukaart bepaalt natuurlijk wat je kiest om te eten. Maar wist je dat de omschrijving van de gerechten je sneller laten kiezen? Als er bijvoorbeeld zou staan ‘gebakken aardappel met wortel en mayonaise’, of ‘baked potatoes op een bedje van wintergroente met homemade chili mayonaise’, dan klinkt het toch wel even anders. Ook mooie foto’s op een kaart maken dat je daar sneller iets van kiest. Voordat je de menukaart hebt gelezen, heb je de foto al geregistreerd. En wordt je keuze dus beïnvloed.
Ook uitdrukkingen als ‘volgens Oudhollands recept’ doen het goed. Het geeft het gevoel dat er met liefde is gekookt en daar word je blij van. Zelfs als het gaat om een simpele erwtensoep krijg je er toch sneller zin in als het op die manier is omschreven. Terwijl het natuurlijk alleen een goede verkooptruc van restaurants is om een simpel gerecht te laten bestellen. Dus voor je het weet is de keuze eigenlijk voor jou gemaakt.
Hoe de menukaart is ingedeeld
De duurste gerechten staan meestal in de rechterbovenhoek. Uit een Koreaanse studie blijkt dat daar onze aandacht namelijk als eerste naar toe gaat. Helemaal onderaan in de linkerhoek staan de goedkoopste gerechten. Die zien we dus als laatste (of zelfs helemaal niet omdat we de keuze al hebben gemaakt). Meestal staan ook de bijgerechten zoals frites en salade in een apart vak. De prijzen van de bijgerechten zijn in verhouding laag zodat deze er makkelijk bijbesteld worden.
Vaak staan er ook geen eurotekens bij de gerechten. Daardoor heb je minder associatie met geld. Bovendien klinken prijzen als 9,95 goedkoper dan 10,00. En dan hebben we het nog niet over de fooi gehad. In restaurants wordt niet voor niets aan het einde pepermunt of een snoepje bij de rekening gegeven. Uit onderzoek van The Cornell University bleek dat je dan makkelijker fooi geeft. Volgende keer weet je dus wat je te wachten staat!