Geld & Carrière

Tv het hele jaar op stand-by staan? Zoveel kost dit jou

tv-stand-by-kosten-per-jaar
Foto: Freepik

We hebben allemaal de nodige apparaten altijd aan staan, of op stand-by. De tv is daar wel het grootste voorbeeld van. Maar ook de opladers van allerlei apparaten halen veel mensen niet uit het stopcontact. Hooguit als we op vakantie gaan denken we er aan. Terwijl we allemaal bezig zijn met slim energie besparen vandaag de dag blijft die tv toch door de meesten op stand-by staan. Wij van Womanly vroegen ons af wat dat je nu eigenlijk kost in een jaar.

Wat verbruikt een tv aan energie?

De meeste tv’s gaan automatisch op stand-by als je de uitknop indrukt. Dan kan het apparaat makkelijk weer opstarten zodra je iets wilt kijken. Het energieverbruik is natuurlijk niet voor iedere tv hetzelfde. Een groter scherm verbruikt ook meer energie. En vandaag de dag zijn de LCD en LED schermen wel weer stukken zuiniger dan de eerdere CRT en plasmaschermen. De prijs van je tv maakt trouwens ook uit voor het energie verbruik.

Goedkopere tv’s zijn grotere energieslurpers dan de duurdere versies. Aan het energielabel op een tv kun je zien hoeveel energie deze verbruikt. Dit kun je zien aan de letters die erop staan. Deze waren eerder van A++ tot D, maar op de moderne versies van een tv staat er A tot G op. En daaraan kun je zien hoeveel het energieverbruik in kWh per 1000 uur is.

kosten-stand-by-tv

Hoeveel stroom verbruikt een tv dus op stand-by?

Een gemiddelde tv verbruikt per uur op stand-by 1.3 Watt per uur. Natuurlijk kijkt niet iedereen evenveel tv, maar stel je laat de tv ongeveer 21 uur per dag op stand-by staan. Dan gebruik je per jaar 9,96 kWh. Als de prijs per kWh tussen de € 0,50 en € 0,70 is, is het bedrag 5 tot 7 euro per jaar. En dat is bepaald niet heel veel. Dus of je daarvoor de tv iedere keer weer aan en uit moet zetten is de vraag. Wij laten het gewoon maar aan staan voortaan.

stand-by-tv

Slurpverbruik van je digitale tv decoder

Die vergeten we hier dan wel bij. Want tegenwoordig hoort die ook bij de tv. De modernste tv’s hebben deze niet meer nodig omdat dit in het apparaat zelf zit. Maar het verbruikt toch al snel 120 kWh per jaar. Dit apparaat verbruikt namelijk in de stand-by stand vrijwel net zo veel als in de actieve modus. Dat apparaatje kost je dus al snel zo’n €60,00 tot €84,00 per jaar. En dat is dan wel weer een bedrag wat je niet had verwacht.