Food & Drinks

5 manieren om uien te snijden zonder een gezicht vol tranen

uien-snijden-zonder-tranende-ogen
Afbeelding: Unsplash

Sta je graag in de keuken, maar heb je een hekel aan het snijden van uien? Hoewel een ui in het eten heerlijk smaakt, is het snijden een vervelend taakje. Door het snijden komen zwavelverbindingen in de uien vrij, wat irritatie en tranende ogen veroorzaakt. Gelukkig zijn er 5 eenvoudige tips en trucs die je kunt toepassen om je uien voortaan met zonder natte ogen en uitlopende mascara te snijden.

 1. Bevries of koel de uien

Koude uien geven minder zwavelverbindingen vrij, waardoor de kans op tranende ogen kleiner wordt. Plaats de uien voor het snijden een half uur in de koelkast. Zo komen er tijdens het snijden een stuk minder irriterende stoffen vrij.

Heb je geen half uur de tijd, leg de uien dan een paar minuten in de vriezer. Dit korte vriesmoment zorgt er ook voor dat de irriterende stoffen minder snel uit de ui komen. Let er wel op dat je de uien niet vergeet!

uien-snijden-tranende-ogen

2. Snij met een scherp mes

Gebruik je voor het snijden van je uien meestal gewoon een aardappelmesje? Een bot mes snijdt moeilijker door de cellen van de uien, waardoor er meer zwavelverbindingen vrijkomen en de kans op tranende ogen toeneemt.

Wist je bovendien dat snijden met een scherp mes je eten lekkerder laat smaken en bovendien veiliger is dan snijden met een bot mes? Hoog tijd dus om eens bij de keukenzaak langs te gaan voor een nieuwe messenset.

uien-snijden-mes

3. Snij naast stromend water

Een veelgebruikte truc is het snijden van uien onder stromend water of in de buurt van een stromende kraan. Het stromende water helpt de vrijgekomen zwavelverbindingen weg te spoelen voordat ze in contact kunnen komen met je ogen.

Professionele koks leggen ook wel een keukenpapiertje geweekt in water naast hun snijplank neer. De stoffen die uit de ui komen worden door het water opgevangen. Deze truc zou ook helpen met een glas water.

uien-snijden-snijplank

4. Gebruik een ventilator

In deze warme zomerdagen heb je waarschijnlijk sowieso al een ventilator in je keuken staan. Naast het brengen van verkoeling kan deze je ook helpen om minder natte ogen te krijgen.

Door de luchtverplaatsing van de ventilator komen ook de deeltjes die de ui verspreidt minder snel in je ogen terecht. Zet de ventilator dus dicht bij je snijplankje voordat je begint met het snijden.

action-ventilator

5. Lucifers of hout tussen je tanden

Hebben bovenstaande tips allemaal niet gewerkt, dan kun je voor een experimentele aanpak kiezen. Het is niet bewezen, maar volgens sommige mensen helpt het om een aantal lucifers of een stokje hout tussen je tanden te houden.

De zwavel van de lucifers en het hout van het stokje zouden de irriterende stoffen van de ui opvangen zodat je ogen droog blijven. Wij gaan deze bijzondere methode volgende keer maar eens uitproberen.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!